Taal ikinci kez patladı, gökyüzünden kül yağdı

Filipinler'in başkenti Manila yakınlarındaki Taal Yanardağı’nda ikinci patlama meydana geldi. Bölgede yaşayan 6 bin kişi tahliye edildi. Eğitime ara verilen Manila’ya gökten kül yağdı. Başkente uçuşlar da durduruldu

Fotoğraf: Reuters

Filipinler'in başkenti Manila yakınlarındaki Taal Yanardağı’ndaki volkanik hareketlilik sürüyor. Dün patlayan yanardağda bugün 09.19’da bir patlama daha yaşandı.

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetim Kurulu’ndan (NDRRMC) yapılan açıklamada, Batangas eyaletindeki yanardağ çevresinde dünkü patlamadan bu yana toplam 52 volkanik deprem kaydedildiği belirtildi. 

afp4.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Alarm durumuna geçildi

Yanardağdan çıkan küllerin 100 kilometre kuzeye yayıldığı ve başkent Manila'nın güneyinde görüş alanını etkilediği ifade edildi.

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Patlamanın ardından can veya mal kaybının yaşanmadığı Taal Yanardağı bölgesinde yaşayan 6 bin 346 kişi tahliye edildi.

iha1.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Manila Uluslararası Havalimanı'ndaki iç ve dış hat uçuşları da patlama nedeniyle geçici süreliğine ertelendi. Havalimanından şimdiye kadar toplam 240 uçuşun iptal edildiği bildirildi.

28237629053092617.JPG
Fotoğraf: AFP

 

Tehlikeli bir patlama yaşanabilir

Filipinler Volkan Bilimi ve Sismoloji Enstitüsü araştırma baş uzmanı Maria Antonia Bornas “Magma tespit ettik. Hala derin, yüzeye ulaşmadı. Yine de her zaman tehlikeli bir patlama bekleyebiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

ap.jpg
Fotoğraf: AP​​​​

 

Dünyanın en küçük yanardağı Taal, Filipinler'de 10'dan fazla aktif volkandan biri. Ülke, Pasifik'te "Ateş Kuşağı" olarak adlandırılan, depremlerin ve volkanik patlamaların yoğun yaşandığı fay hattı üzerinde bulunuyor.

ap1.jpg
Fotoğraf: AP​​​​​​​​​​​

 

Yetkililer yanardağdaki hareketliliğin bir süre daha devam edeceği uyarısında bulundu.

Eyjafjallajökull hava trafiğini felç etmişti

İzlanda'daki Eyjafjallajökull Yanardağı 2010 yılında patlamış, başta Kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede hava trafiği olumsuz etkilenmişti. Ortaya çıkan kül bulutları nedeniyle Polonya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Litvanya, Letonya, Estonya, Belçika, Hollanda, Bulgaristan, Finlandiya, Fransa, Almanya, Slovakya, Avusturya, İsviçre ve Macaristan'ın hava sahalarının tamamı veya tamamına yakını günlerce kapalı kalmıştı.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU