İran er ya da geç, bir şekilde misilleme yapacaktı. Kasım Süleymani'nin hedef alınarak öldürülmesinin peşini bırakmaları mümkün değildi.
Ancak İran şimdi, ABD-Irak askeri üssüne yaptığı füze saldırılarıyla, tek eyleme karşı misilleme gerçekleştirdiğini, gerilimi topyekun savaş noktasına tırmandırmadığını açıkça ortaya koymaya çalışıyor.
İran'da savaşa yönelik iştah mevcut değil.
Milyonlarca İranlının oluşturduğu geniş kitleler nadir bir ulusal birlik gösterisiyle Süleymani'nin cenazesi için bir araya geldi. İran toplumu yakın zamanda hükümet karşıtı protestolara alınan şiddetli önlemlerle yara almıştı. Protestocuların şikayetleri, daha büyük bir dış tehdit karşısında şimdi ikinci plana atıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çeşitli siyasi gruplar İranlıların savaş eylemi olarak gördüğü misilleme çağrısında bulunurken, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney sert bir intikam sözü vermişti.
Ülke dünyanın en güçlü ordusuna karşılık vermeye istekli görünse de, İran'da topyekun bir savaşa yönelik iştah mevcut değil.
1980'lerde Irak'la 8 yıl boyunca süren savaşın hatıraları İran'da hala hayli canlı. Bu, yüz binlerce İranlının öldürüldüğü, Irak sınırındaki birçok kasabanın yok edildiği, Saddam Hüseyin'in ordusunun Kürt köylerine kimyasal silahlarla saldırdığı yıkıcı bir savaştı. Savaşın binlerce genç "şehidinin" büyük fotoğrafları hala şehir duvarlarında görülürken, her mahallede şehitlerin isminin verildiği sokaklar bulunuyor.
İranlılar uzun vadede Amerikan güçlerini Irak'tan çıkarma hedefiyle, şu an için uygun bir misilleme olarak gösterilebilecek yüksek profilli ancak düşük kayıplı bir saldırı gerçekleştirmeye çalışıyor olabilir. Şu ana kadar stratejinin bu yönde olduğu görülüyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent