Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra Ortadoğu’nun borsaları düşüşle açıldı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından Ortadoğu ülkelerinde birçok borsa yüzde 4’e yakın değer kaybetti. Petrolde yükseliş yüzde 4’ün üzerinde

Fotoğraf: Reuters (Arşiv) 

ABD’nin Irak’ta düzenlenen bir operasyonla İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından petrol ve altın piyasaları ile Ortadoğu borsalarında çalkantı devam ediyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran'ın ABD unsurlarına saldırması durumunda İran’a ait 52 hedefin vurulmak üzere tespit edildiğini açıklaması ise piyasalarda gelecek haftaki gerginliğin habercisi oldu. 

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, İsrail, Mısır ve Umman borsalarının tamamında gösterge endeksleri değer kaybetti. Geçen yılın bölgede en iyi performans gösteren Kuveyt borsası, açılışta yüzde 4 değer kaybetti. 

Suudi Arabistan’da en fazla değer kaybeden bankacılık hisseleri oldu. Enerji devi Saudi Aramco’nun hisseleri ise halka arz olduğu aralık ayından bu yana en büyük sınavı verdi ve yüzde 1 geriledi. 

Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Al Dhabi Capital’ın uzman stratejistlerinden Muhammed Ali Yasin, Bloomberg’e yaptığı açıklamada 2020’nin yüksek jeopolitik risklerin devam ettiği bir yıl olacağını söyledi. 

İsviçreli bankacılık devi Credit Suisse’in Ortadooğu Araştırmaları Direktörü Fahd Iqbal ise konuyla ilgili borsa kayıplarının ne kadar genişleyebileceğinin İran’ın ABD’ye vereceği cevapla orantılı olduğunu aktardı. 

Petrolde yükseliş yüzde 4’ü geçti 

Pentagon’un Süleymani’nin öldürüldüğünü açıkladığı cuma gününde petrol fiyatları da hızla yükseldi. 

3 Ocak’ta 69 dolar üzerini gören Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, 17 Eylül’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmış oldu. 

Brent’teki artış yüzde 4’ten fazla olurken, ABD tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise yüzde 3,6 yükselişle 63 doları gördü. 

Brent ve WTI’ın toplam işlem hacmi 30 günlük ortalamanın 10 katına çıktı. 

“Riski düşük” olması nedeniyle kriz anlarında yatırımcıların başvurduğu “güvenli liman” altının fiyatı ise altı yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. 

Geçen yıl yüzde 18 değerlenen altının ons fiyatı, cuma günü yüzde 1,5’lik artışla bin 550 doların üzerine çıktı ve eylülden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

Goldman Sachs, Citigroup ve UBS, altının bin 600 dolara ulaşabileceğini söyledi. 

Fransa merkezli Credit Agricole’un Hong Kong merkezli döviz stretejisti David Forrester, Bloomberg’e yaptığı açıklamada piyasaların, İran’ın ABD’ye muhtemel “yanıtını” fiyatladığını söyleyerek, bu durumun yalnızca altın ve petrolü değil, aynı zamanda dolar karşısında Japon yenini de yükselteceğini ifade etti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU