Parti sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Ancak partiler akşamdan kalmışlığı da beraberinde getiriyor; özellikle daha az dikkatli olanlarımız için.
Yılbaşı gecesi işin dozunu kaçırdıysanız ve 1 Ocak'ta uyandığınızda kendinize gelmeniz gerekiyorsa, ilaçlar cazip olabilir.
Ancak ilaçlardan kaçınmayı tercih ederseniz, denenebilecek doğal çözümler var.
Akşamdan kalma için tam “tedavi” diye bir şey olmasa da yoğun bir gecenin hoş olmayan belirtilerini beklerken ağrıyı hafifletmek için alabileceğiniz önlemler var.
İlaçlar yerine deneyebileceğiniz bazı doğal akşamdan kalmışlık tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için beslenme uzmanlarıyla konuştuk.
1. Zencefil
Zencefil, Çin tıbbında uzun süredir mide bulantısı karşıtı önlem olarak kullanılmaktadır. Bu geleneksel düşünce sağlam temellere dayanıyor: 2016'da yapılan bir araştırma, zencefilin “bulantı için etkili ve ucuz bir tedavi” olduğu sonucuna vardı.
Yoğun bir gecenin sabahında içeceğiniz bir bardak zencefil çayı, bir taşla iki kuş vurmanın ucuz yolu olabilir. Çok ihtiyaç duyduğunuz suyun bir kısmını geri kazanacak ve ayrıca mideyi sakinleştirici zencefilden önemli miktarda alacaksınız.
Zencefilin ayrıca iltihap sökücü özelliği ve kalbe faydaları da olduğundan, bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz.
Zencefile güzel tat vermek söz konusu olduğundaysa tescilli beslenme uzmanı Rob Hobson, demliğe bir ile iki çay kaşığı zencefil tozu, yarım limon ve iki çay kaşığı bal eklemenizi ve demliği kaynar suyla doldurmanızı öneriyor. Servis yapmadan önce 5 dakika demlenmeye bırakın.
Hobson “Bu harekete geçirici çeşni çok enerji vericidir ve bal, düşük kan şekeri seviyelerini yeniden dengelemeye yardımcı olacaktır” diyor.
2. Dengeli bir kahvaltı
Çay iyi ve hoştur ama alkol kullandıktan sonraki sabah gerçek gıdalara duyulan iştahsızlıkla çoğumuz empati kurabiliriz. Bununla birlikte, alkol tüketimi kan şekeri seviyenize sert bir şekilde etkilediğinden gıda almak hayati önem de taşır.
Klişe, olabilecek en yağlı İngiliz kahvaltısına yumulmanızı emreder ama uzmanlarımız buna karşı uyarıyor; “Ertesi sabah kızarmış ürünlü kahvaltı tüketmeyin” diyor Hobson.
Dilimlenmiş meyveli granola size doğal şekerler verebilir ve buna ek olarak bazı değerli vitaminler sağlayabilir.
Harley Street'ten (19. yüzyıldan beri tıp ve cerrahi alanında çok sayıda özel uzmanı ile dikkat çeken bir cadde -edn.) beslenme uzmanı ve Re: Nourish kitabının yazarı Rhiannon Lambert'se şunları söylüyor: “Potasyum içeren yiyecekler, içkili bir gecenin ardından vücudunuzun kaybettiği elektrolitleri geri kazanmasına yardımcı olabilir. Muz ve avokado iyi kaynaklardır.”
3. Kaynanadili
Kaynanadili, kıpkırmızı bir meyvesi olan fotojenik bir kaktüstür. Çalışmalar, bu meyveden elde edilen özün, akşamdan kalmışlık için çok etkili kullanılabileceğini göstermiştir.
Kaynanadilinin bulantı, baş dönmesi ve baş ağrısını azalttığı bulundu ki bu, akşamdan kalmış Britanyalılar açısından kulağa epey harika geliyor.
Denemek istiyorsanız, Hovenia Dulcis özü adlı bir takviye arayın.
4. Enginar özü
Denenecek diğer bir özse enginar özü. “Bu takviye, safra üretimini uyarır ve alkol tüketimiyle ilişkili şişkinlik ve diğer hazımsızlık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir” diyor Hobson.
5. Su
Bunu zaten biliyorsunuz ama buna uymadığınıza bahse girebiliriz. Nispeten az içmek bile susuzluğa yol açar. Bu da, çoğumuzun akşamdan kalmalarla ilişkilendirdiği baş ağrılarına, yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir.
Kötü hissederek uyandığınızda yapılacaklar listenizin en başında bir bardak su içmek gelmeli.
Lambert, büyük bir içici olmamasına rağmen, bir ya da iki kadeh şarap içtikten sonraki günlerde mutlaka daha fazla su içtiğini söylüyor.
Gecenin sonunda, yatmadan önce, biraz su içmeyi hatırlarsanız vücudun tekrar normal suyunu kazanması daha da kolaylaşacaktır ama bunu başaramazsanız da panik yapmayın. Sabah boyunca düzenli yudumlar aldığınızdan emin olun, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
6. Uyku
Bu, ofis partinizin haftanın hangi gecesi için planlandığına bağlı olabilir ama hiçbir şey uyku yerine geçemez.
Gece sabahlara dek sürmüş ya da içki içmek uyuma yeteneğinizi bozmuş olsa da, uyku yoksunluğunun olumsuz tarafları önemlidir.
Yani, en kötü ihtimalle öğle vaktinde hafif bir kestirmeye başvurmanız gerekebilir. Alarmı kurmayı unutmayın.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent