Anaokulu öğretmenliğinden Oscar adaylığına: Yalitza Aparicio

Roma'nın 26 yaşındaki başrol oyuncusu Yalitza Aparicio'nun "sıradan" hayatı nasıl değişti?

Roma filminin başrol oyuncusu ve en iyi kadın oyuncu Oscar adayı Yalitza Aparicio

Yayınlandığı günden beri bütün dünyada büyük bir ilgiyle izlenen Roma filminin başrol oyuncusu Yalitza Aparicio, film kadar ilgi görüyor. 

Üç yıl önce işsiz bir anaokulu öğretmeniyken, hayatı bir anda değişti. 

Ünlü yönetmen Alfonso Cuaron’un Oscar’da en iyi film adayı Roma filmindeki genç hizmetçi rolü için seçmelere katılan Aparicio, aslında o sıralarda yaşayacaklarının farkında değildi.

 

 

Üç yıl önce Meksika’nın Oaxacan bölgesindeki Tlaxiaco köyüne gelen film yapımcıları yeni çekilecek bir film için potansiyel oyuncu arıyordu. Ancak film hakkında hiçbir bilgi verilmediği için şüpheler de beraberinde geldi. 

Köy halkı seçmelerin düzmece olduğunu ve gelen yabancıların asıl amaçlarını kadın ticareti olduğunu düşünüyordu. 

Aparicio’nun kız kardeşi tüm şüphelere rağmen seçmelere katılmak istedi. 9 aylık hamile olması ise onun seçmelere katılmasına engel oldu. Ancak kendisi olamasa da kardeşi Yalitza’nın seçemlere girmesini ve asıl olayın ne olduğunu öğrenmesini istiyordu.

Seçmelere giren Yalitza beklemese de başrol oyunculuğunu aldı. 

 

 

Yönetmen Cuaron, Yalitza Aparicio’yu gördüğünde, kendi dadısından ilham alarak oluşturduğu karakteri oynaması gerektiğini anladı. 

 

 

Yalitza Aparicio, oyunculukta daha önceden hiç tecrübesi ve eğitimi olmamasına rağmen eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not aldı. Hatta öyle ki ünü neredeyse filmin ötesine geçti. Dünyaca ünlü moda dergilerinin kapağında artık o vardı. Böylece Yalitzia, bu dergilerde kapak olarak, tek tip güzellik anlayışını yıkmış oldu. 

 

 

Roma’da orta sınıf bir Meksikalı bir ailenin hizmetçisi Cleo’yu canlandıran Yalitza Aparicio, 1993 doğumlu.

 

 

Anaokulu öğretmeni olmasına rağmen seçmeler yapıldığında işsizdi. 

 

Aparicio’nun annesi de kendisi ve kardeşleri henüz çocukken dadılık yapıyormuş.

 

 

Sıradan bir hayatı olan Yalitzia Aparicio daha önceden sinemaya karşı bir ilgisinin olmadığını ve yönetmen Alfonso Cuarón’un da kim olduğunu da bilmediğini söylüyor.

 

 

Ama Yalitzia Aparicio’nun hayatı artık sinema sayesinde tamamen değişti ve tüm dünyada tanına biri haline geldi. 

 

 

Film sayesinde dünyanın ilgisini üzerine çeken Aparicio, “Hergün yeni şeyler keşfediyorum ve yaşadığım bu macera için minnettarım” diyor.  

 

DAHA FAZLA HABER OKU