Erdoğan: Libya'ya Wagner diye girenler hangi sıfatla geldiler?

Tunus Cumhurbaşkanı Said ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası Libya ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin davet gelmesi durumunda bu davete icabet edeceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Sürpriz bir şekilde Tunus’a ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’le ortak basın toplantısı düzenledi.

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile varılan anlaşmaya ilişkin Erdoğan, "Biz hiçbir yere bir defa bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Herhangi bir davet olursa tabi ki bunu değerlendiririz, adımlarımızı da buna göre atarız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya merkezli paralı asker grubu Wagner Group’a değinen Erdoğan, "5 bini Sudan’dan, 2 bini Rusya’dan Wagner diye girenler, oraya hangi sıfatla geldiler, orada ne işleri var" dedi.

Cumhurbaşkanı, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Türkiye ise böyle bir daveti aldığı zaman davete icabet de eder. Niye aramızda en azından bir mutabakat metni var. Yani birbirimizle bağımız var, ama bunların hiçbir bağı yok.

Erdoğan ile yaptığı görüşmede Libya meselesinin tüm yönleriyle ele alındığını söyleyen Tunus Cumhurbaşkanı Said, "Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat iki ülke arasındaki sınırları belirliyor. Bu iki ülke arasındaki bir mesele" şeklinde konuştu.

Yunanistan’ın Libya ile ne alakası var?

Türkiye’ye karşı yaptırım heveslerinin sayısının artmaya başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı, "Yunanistan’ın Libya ile ne alakası var anlamakta zorlanıyorum" diyerek bu konudaki yetki sahibinin Türkiye ve Libya olduğunu belirtti.

erdoğan-tablolar-AA.jpg
İki lider, ortak basın toplantısı sonrası sarayda bulunan tabloları inceledi / Fotoğraf: AA

 

Erdoğan, "Yunanistan’ın ne kıta sahanlığıyla ne de aramızdaki özellikle Libya ve Türkiye arasındaki şu anda mevcut bantla bunun bir alakası var. Münhasır ekonomik bölgeyle alakası yok" ifadelerini kullandı.

"Yunanistan’ın burada herhangi bir söz sahibi olması diye bir şey söz konusu değildir" diyen Cumhurbaşkanı, sözlerine şöyle devam etti:

Artık geçmiş devir değildir. Geçmişte birçok anlaşmaları farklı şekilde yapmış olabilirler, şu anda böyle bir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yoktur bunu da bilmeleri lazım. Biz hiçbir yere bir defa bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Herhangi bir davet olursa tabi ki bunu değerlendiririz, adımlarımızı da buna göre atarız.

"Parası bol olan ülkeler bu tür adımları atıyor"

Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu’nun lideri Halife Hafter yönetiminin meşru olmadığını söyleyen Erdoğan, “Hafter durumdan vazife çıkarıyor. Uluslararası alanda karşılığı yoktur. Parası, silahları bol olan ülkelerle bu tür adımları atıyorlar. Lütfen Libya’daki kardeşlerimizi bunlara ezdirmeyelim, yedirtmeyelim” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU