ABD ulusal güvenlik danışmanından Birleşik Krallık'a Huawei uyarısı: Devlet sırlarını çalacaklar

Telekomünikasyon devi güvenlik tehdidi taşıdığına yönelik iddiaları reddediyor

Boris Johnson'ın bir televizyon programında Huawei marka telefonla selfie çektiğinin fark edilmesi ulusal güvenlik açısından kaygılara neden olmuştu (Future)

Huawei'nin "devlet sırlarının hepsini çalacağını" iddia eden ABD, Britanya'yı Çinli firmanın 5G telekomünikasyon ağına dahil olmasına izin vermemeye çağırdı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, telekomünikasyon devinin varlığının Britanya'nın iç ve dış istihbarat kurumları MI5 ve MI6 için doğrudan tehdit oluşturacağını söyledi.

Financial Times'a konuşan O'Brien, "Birleşik Krallık'ın (BK) nükleer sırları ya da MI6 ve MI5 sırları olsun, devlet sırlarının tamamını çalacaklar" dedi.

BK'dakilerin Huawei'ye ticari bir kararmış gibi bakması bizim için bir miktar şoke edici. 5G ulusal bir güvenlik kararıdır.

Donald Trump, mayısta imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ABD şirketlerini ulusal güvenlik riski teşkil eden şirketlerce üretilmiş telekomünikasyon cihazlarını almaktan men etmişti. Aynı ay Trump yönetimi Huawei'yi ulusal güvenlik kaygılarına atıfla ticari kara listeye de eklemişti.

Washington o zamandan bu yana, Huawei cihazlarının Pekin tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceği iddiasıyla diğer devletleri de benzer şekilde hareket etmeye çağırıyor. Çinli şirketse bu iddiaları defalarca reddetti.

Huawei'nin 5G cihazlarının Çinli casuslara erişim sağlayacak arka kapılar içerip içermediği sorusu, sözüm ona ABD, BK, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan oluşan Beş Göz İttifakı istihbarat paylaşım ağı ülkelerini bölmüş durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceleri Huawei'nin 5G cihazlarının daha az hassas alanlarda kullanılabileceğini belirten Britanya, gruptaki diğer ülkelere göre daha yumuşak bir çizgi izliyordu.

Huawei, yeni yıl başlarında ABD ve Çin arasında bir ticaret anlaşması imzalanacağı açıklamasıyla aynı zamana denk gelen O'Brien'in bahsi geçen sözlerine dair hemen yorum yapmadı.

Şirket daha önce, Başbakan Boris Johnson'ın kendisini dışarıda bırakmayacağına inandığını belirtmişti. Sky News'a konuşan, Huawei'nin küresel hükümet işleri başkanı Victor Zhang, "BK'nın her zaman kanıt ve gerçekler temelli bir yaklaşım sergilemesi nedeniyle BK'nın Huawei'yi seçeceğinden çok eminim. Kararını ulusun uzun vadeli çıkarlarına göre toplumu tatmin edecek ve tüm tüketicilerin yararına olacak şekilde verilecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Zhang buna ek olarak, "Huawei 18 yıldan uzun bir süredir BK'da, açıklığımız ve şeffaflığımız sayesinde tüketicilerimizle ve BK hükümetiyle aramızda inşa edilen bir güven var" dedi.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU