Hayvanlarda ebeveyn bakımının en eski örneği: 300 milyon yıllık kertenkele

Fosilleşmiş hayvanlar sürüngenlere benziyor ama uzmanlara göre tür, insanlarla daha yakın akraba

Dendromaia'nın görünümünü temsil eden çizim (Henry Sharpe)

309 milyon yıl önce yaşamış bir kertenkele türüne ait fosil, kuyruğu yavrusuna dolanmış halde Kanada'da bulundu.

Hayvanlar aleminde ebeveyn bakımının (bilinen) en eski örneğini teşkil eden bu keşif sevginin evrimine ışık tutuyor.

Fosilleşmiş kalıntılar, annesinin arka bacakları arasına giren bir yavruya ve onu kuyruğuyla sıkıca saran bir anneye ait.

Uzmanlar ikilinin Nova Scotia'daki bataklık tarzı bir ormanda aniden öldüğünü söylüyor. Annenin ailesini büyütmek için burada sığınak yaptığı belirtiliyor. Görünüşe göre son kucaklaşmaları zamanda dondu.

Günümüzün monitör kertenkelelerine benzeyen bu yeni türe, Yunanca "ağaç" ve "şefkatli anne" kelimelerinden oluşan Denromaia unamakiensis ismi verildi.

Ottowa Carleton Üniversitesi'nden paleontolog Hillary Maddin'in aktardığına göre, görünüşte kertenkele benzeri bu hayvanların insanlarla daha yakın akraba olduğu ve memelilere evrilen sinapsit soyundan geldiği düşünülüyor.

Maddin, "Fosilleşmiş bir kütükte bulunan bu hayvanların ebeveyn bakımına yönelik davranış sergilediği iddia ediliyor" dedi.

O dönemin iklimi günümüze göre daha sıcaktı. Diğer küçük sürüngenler ve daha büyük amfibi benzeri yaratıklar vardı. Bu da muhtemelen bol miktardaki böcek ve diğer küçük omurgalılarla besleniyordu.

Artık soyu tükenmiş olan Dendromaia'nın uzun çenesi, çok keskin dişleri, uzun kuyruğu, dar gövdesi ve ince bacakları vardı. Çalılıklardaki böcek ve diğer küçük hayvanları yakalayıp yediği için çok çevikti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sinapsitlerin ilk örnekleri iri kertenkelelere benzese de, gerçekte dinozorlardan ziyade bize daha yakınlardı.

Sinapsitler, 250 milyon yıl önce Sibirya'daki volkanların patlamasıyla yaşanan tarihin en büyük yok oluşunda ölene kadar en baskın gruptu.

Maddin, "Yetişkinlerin boyu burundan kuyruk sokumuna kadar muhtemelen 8 inç (20 cm) kadardı" dedi:

Her iki bireyin de muhafaza seviyesi, (mide kaslarını destekleyen küçük kemiklerin hassas yapıları bile korunmuş) çok az hareketle veya tamamen hareketsiz biçimde gerçekleşmiş ani bir ölüme işaret ediyor.

Başka bir deyişle nedeni bilinmemekle birlikte, bu yaratıklar bulundukları yerde, birlikte ölmüştü.

Dr. Maddin devamla, "Yavrunun arka bacaklar altındaki konumu ve büyük bireyin onu kuyruğuyla sarması, sığınak yapan hayvanlarda görülen bir pozisyon" ifadelerini kullandı:

Hayvanların aynı türden olması, yetişkin ve yavrunun sığınak pozisyonu ve korumacı bağlam, ebeveyn bakımının iki öngörüsüyle tutarlı bir durum arz ediyor: Yavrularla uzun süreli birliktelik ve gizlenme.

Bu; kuşlar, sürüngenler, memeliler, balıklar ve amfibiler dahil olmak üzere günümüz omurgalılarının çoğunda yaygın görülen bir davranış.

Bir önceki en eski örnek, Güney Afrika'da bulunan Heleosaurus scholtzi ve yavrusuna ait 270 milyon yıllık sinapsit fosiliydi. Nature Ecology & Evolution isimli bilimsel yayında betimlenen Dendromaia, söz konusu rekoru yaklaşık 40 milyon yılla aşıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU