İsveç Yüksek Mahkemesi, Türkiye’nin, gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu’nun iadesi talebini reddetti. Kararın ilerleyen günlerde İsveç Hükümeti tarafından da onaylanması bekleniyor.
Zarakolu, 2009 yılında Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Siyaset Akademisi’nin açılışına katıldığı ve konuşma yaptığı gerekçesiyle “İstanbul KCK Ana Davası” kapsamında 28 Ekim 2011’de tutuklandı. 2012 yılında serbest bırakılan Zarakolu hakkında, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dava kapsamında ifadesinin alınmadığını gerekçe göstererek, yakalama emri çıkardı.
bianet’in aktardığına göre Adalet Bakanlığı da Ekim 2018’de, 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Interpol kararını işleme koydu. Türkiye, Zarakolu’nun yaşadığı İsveç Hükümetinden iadesi için talepte bulundu. 2019 Eylül ayında İsveç Savcılık makamı, Türkiye’nin Zarakolu’nun iade olunması talebini kabul edilmez buldu ve reddini istedi. 18 Aralık 2019 tarihinde İsveç Yüksek Mahkemesi nihai kararını vererek, Türkiye’nin iade talebini reddetti.
Ne olmuştu?
Yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu hakkında, Barış ve Demokrasi Partisi’nin Siyaset Akademisi’nde yaptığı konuşma nedeniyle, ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçlamasıyla açılan davada kırmızı bülten çıkarılmıştı.
Zarakolu, Evrensel’e gönderdiği mektupta, iade talebini ‘taciz’ olarak niteledi şu ifadeleri kullanmıştı:
Anlaşılan insan haklarına, azınlık haklarına , ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya devam etmem, barışı savunmam, düşüncelerimi açıklamam ve yazılarım yine birilerini rahatsız etti. Rahatsız olsunlar. Yola devam!
Zarakolu, aynı davada 2011 yılının ekim ayında tutuklanmış, 2012 yılının nisan ayında da serbest bırakılmıştı.
Ragıp Zarakolu kimdir?
1948 yılında İstanbul Büyükada’da doğdu. Yazmaya 1968 yılında Ant ve Yeni Ufuklar dergilerinde başladı. 1972 yılında Ant dergisinde yer alan Vietnam’la ilgili bir yazısı yüzünden hapse girdi. 1974 yılında ilan edilen genel afla özgürlüğüne kavuştu. 1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile Belge Yayınevi’ni kurarak yayıncılığa başladı. 1979 yılında kurulan Demokrat gazetesinin kurucusu ve yöneticilerinin biri oldu. 1982’de tutuklandı. 1986’da İHD’nin kurucuları arasında yer aldı. Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı seçildi.
2005’te de Norveç Yazarlar Birliği’nin Norveç Kültür Bakanlığı’yla birlikte verdiği “İfade Özgürlüğü Ödülü”ne layık görüldü. Hakkında hâlâ sürmekte olan çok sayıda dava bulunuyor. Uzun yıllar Özgür Gündem gazetesinin yazarlığını ve danışma kurulu üyeliğini yaptı.
bianet, Independent Türkçe