DİSK'ten TÜİK'e: Enflasyon yüzde 10.53’tü, yaşam maliyeti niye yüzde 5?

TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesapladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu TÜİK'in hesaplamasına tepki gösterdi

Fotoğraf: DİSK

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü kez toplandı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) toplanan komisyonda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat , işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, asgari ücret görüşmesinde dikkate alınan bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sundu.

Buna göre bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak hesaplandı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat TÜİK'in bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştığını ancak açıklanan rakamların beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi.

Rakamlara en sert tepki ise DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'ndan geldi. 

Çerkezoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada TÜİK'in hesaplamasını eleştirip şu soruyu sordu: 

TÜİK'e göre bir işçinin yaşam maliyeti bir yılda sadece yüzde 5.3 artmış. Yanlış duymadınız: TÜİK'e göre pazarda fiyatlar, eve gelen faturalar sadece yüzde 5.3 artmış! Ama aynı TÜİK'in iki hafta önce açıkladığı yıllık enflasyon rakamı yüzde 10.53 Yüzde 5.3 nereden çıktı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DİSK Genel Başkanı, TÜİK'in iki hafta önce açıkladığı tabloyu da hatırlattı:

TÜİK iki hafta önce açıkladığı bu tabloda bir yıllık gıda enflasyonunu yüzde 8.89 açıklarken, nasıl oluyor da iki hafta sonra bir işçinin yaşam maliyetinin sadece yüzde 5.3 arttığını iddia ediyor. İki haftada ne değişiyor?


Çerkezoğlu, "İyimser" diye yorumlanan 2019 yılı resmi enflasyon hedefi yüzde 12 iken, asgari ücretli bir işçinin yaşam maliyetinin artışı nasıl yüzde 5.3 olarak hesaplanabiliyor? @tuikbulten Türkiye işçi sınıfı merak ediyor. TÜİK nereden alışveriş ediyor?' diye sordu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU