Tayland’da 15 yıl önce gerçekleşen tsunaminin kurbanlarının kimliği hala tespit edilemedi

Hint Okyanusu’nda 15 yıl önce gerçekleşen tsunamide 230 bin kişi hayatını kaybetmişti

Kurbanların yakınları 2004'te hayatını kaybedenleri anmak için 2005'te düzenlenen törende mum yakmıştı (Reuters)

Hint Okyanusu’nda 15 yıl önce gerçekleşen ve 230 bin kişinin ölümüne neden olan tsunaminin kurbanlarının kimliğinin hala tespit edilemediği belirtildi. Reuters, Tayland’ın güneyindeki polis karakolunda tutulan bir yük konteynırının kimliği belirlenemeyen yüzlerce kurbana dair tanıklık yaptığını aktardı. 

Polis, hepsi kanıt olarak işaretlenmiş cüzdan, belge, elektronik cihaz gibi kişisel eşyaların, tespit edilemeyen kişilerin kimliğinin belirlenmesinde bir gün yardımcı olabileceğini umuyor.

Tsunaminin en çok zarar verdiği yerlerden biri olan Takua Pa bölgesinin polis teşkilatının şeflerinden Khemmarin Hassini, “Kurbanların uzaktaki ve yakındaki akrabaları hala sevdiklerini bulma umudu taşıyor” ifadelerini kullandı. 

9,1 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 18 metrelik dalgalarının oluşmasına ve 230 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Pek çok ülkenin kıyılarını etkileyen dalgalar bazı alanları saniyeler içinde haritadan silmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2004’te 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Tayland’da, 30 ülkeden polisin ve adli tıp uzmanlarının oluşturduğu Doğal Afet Kurbanlarının Tespiti (DVI) birimi iki yılda 3 bin 600 cesedi kimliğini tespit edebilmişti.

Uluslararası ekibin parçası olan polis şefi Hassini, 15 yılın ardından “pek çok iletişim kanalının kapandığını” belirtti.

Reuters’a konuşan Hassini, “Eğer yeteri kadar kararlı olursak ve çalışmalarımızı tekrar etkinleştirirsek, tespit edilemeyen 340 kişinin bazılarının kimliği de belirlenebilir” dedi. 

Bölgenin yakınındaki Ban Nam Khem köyünde yaşayan 76 yaşındaki Hin Temna, ailesinden 7 kişiyi kaybetmişti ve en büyük kızı hala kayıp. Temna’nın yakınları tsunamide köyde ölen  bin 500 kişi arasında yer alıyordu. 

Temna, “Umut etmenin hiçbir yolu yok” dedi. 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU