Bilim insanlarından iklim krizine çözüm önerisi: 2030'a kadar mevcut canlı hayvan stoğunu tüketip, otlakları doğal bitki örtüsüne dönüştürelim

Araştırmacılar, devletleri hayvancılığı azaltacak, gıda üretimini çeşitlendirecek ve toprağı doğaya geri kazandıracak politikaları hayata geçirmeleri gerektiği konusunda uyarıyor

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesi için gün geçtikçe daha çok araziye ihtiyaç duyuluyor (AFP) 

Bilim insanları, şu an et üretiminde kullanılan toprakları doğal bitki örtüleri için büyük oranda eski haline getirmenin, Dünya atmosferindeki karbondioksiti ortadan kaldırma adına "en iyi seçenek" olduğu ve bu işlemin bir an önce başlaması gerektiği konusunda uyardı.

Araştırmacılar Lancet Planetary Health adlı bilimsel yayın için kaleme aldıkları açık mektupta, "çeşitli Dünya ekosistemlerinin dengesiz koşullara" sürüklenmesinden kaçınmak için et üretim seviyesinin 10 yıl içinde zirveye ulaşması ve toprakların yeniden ağaçlandırılmaya başlanması gerektiğini ifade etti.

Araştırmacılar, karbondioksiti ortadan kaldırmaya yönelik diğer tüm yöntemlerin "ölçekte test edilmediğini" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yalnızca otlamaları için değil, yoğun şekilde yetiştirilen bu hayvanların beslenmesinde kullanılan tahılların üretilmesi için de çok geniş arazilere ihtiyaç duyuluyor.

Dahası, bu hayvanların sindirim süreçleri, güçlü sera gazlarından metan salımına neden oluyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırabilmek için 2017'den itibaren atmosfer 420 milyar tondan fazla karbondioksit almamalı ve yaklaşık 720 milyar ton karbondioksit de atmosferden uzaklaştırılmalı.

Buna rağmen bu talepleri karşılamak için doğru rotada değiliz.

Bilim insanları, "Eğer hayvancılık olağan şekilde ticari faaliyetlerine devam ederse, bu sektör 2030'a kadarki 1,5 derecelik emisyon sınırının yüzde 49'unu tek başına harcayacak (...) IPCC'nin 1990'daki ilk değerlendirme raporundan bu yana geçen sürede et, süt ve yumurta üretimi 758 milyon tondan 2017'de 1 milyar 247 milyon tona kadar yükseldi ve daha da yükselmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

 

 

Araştırmacılar şimdi "yüksek ve orta gelirli" ülkeleri bu sektörü Paris İklim Anlaşması hedeflerine göre dizginlemek için 4 önlem almaya çağırıyor:

  • Hayvancılığın zirveye çıkacağı zaman dilimini belirlemek,
  • En yoğun salım yapan ve/veya en geniş araziyi kaplayan hayvancılık kaynaklarını saptamak ve üretimi azaltacak uygun hedefler koymak,
  • Ağırlıklı olarak (fasulye, bezelye ve mercimek dahil) bakliyatlar, tahıllar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlarla halk sağlığına yönelik faydaları en üst seviyeye çıkaracak sürdürülebilir gıdaları hayvancılığın yerine koyarak gıda üretimini çeşitlendirme politikalarını hayata geçirmek,
  • Mümkün olduğunda doğal bitki örtüsünü yeniden yeşerterek toprağı karbon yutağı haline getirecek "doğal iklim-çözümleri yaklaşımını" benimsemek.

Bilim insanları şunları ekledi:

Paris İklim Anlaşması'na uyumlu bir tarım sektörü yaratmak için yüksek ve orta gelirli ülkelerin hayvancılık üretimini diğer ülkelere yaptırmamasını, bunun yerine hayvancılık ürünlerine talebi azaltmasını öneriyoruz.

Birleşik Krallık hükümeti adına çalışan dönemin baş çevre bilimcisi Sir Ian Boyd bu yıl içinde yaptığı açıklamada, insanların daha az kırmızı et yemesi, daha az seyahat etmesi ve daha az kıyafet satın alması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Boyd ayrıca tüm devlet departmanlarının politikalarını gözden geçirerek ortak çevresel bir çerçevede çalışmalarını sağlayacak "Net Sıfır Bakanlığı"nın kurulması için çağrı yapmıştı.

Göttingen Üniversitesi'nden akademisyenlerse bu hafta yayımladıkları araştırmada, kalori tüketiminin 2010-2100 arasında nasıl değişebileceği öngörüsünde bulunmuş ve bu yüzyılın sonuna kadar küresel gıda talebinin yüzde 80 oranında artabileceği tahminini yürütmüştü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU