Beyrut’ta düzenlenen Aruri suikastı, Ortadoğu’daki savaşın yayılma riskini artırdı mı?

Lübnan Sivil Savunma Birimi üyeleri, İsrail’in SİHA ile saldırısının ardından, Beyrut’un güney banliyösünde saldırı mahallini inceliyor / Fotoğraf: Reuters

Lübnan Sivil Savunma Birimi üyeleri, İsrail’in SİHA ile saldırısının ardından, Beyrut’un güney banliyösünde saldırı mahallini inceliyor / Fotoğraf: Reuters

İsrail, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’yi, dün gece Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) düzenlediği saldırıda öldürdü.

Bu durum savaşın, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin ötesine yayılması yönünde riski artırıyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre Aruri (57), İsrail’in 7 Ekim’de hava, kara ve denizden şiddetli saldırılar başlatmasından bu yana suikasta uğrayan ilk üst düzey Hamas siyasi lideri oldu.

Hamas’ın müttefiki olan, Lübnan’daki Hizbullah ve İsrail, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana, neredeyse her gün karşılıklı saldırılarda bulunuyor.

Hizbullah’ın saldırıları, İsrail’in sınır bölgesindeki gözetleme kabiliyetini ciddi şekilde bozdu ve İsrail kuvvetlerine ciddi kayıplar verdirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, daha önce İsrail’i Lübnan’da herhangi bir suikast düzenlemenin sonuçları konusunda uyarmış ve sert bir şekilde yanıt verme sözünü vermişti.

Aruri suikastinin ardından Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, Marj civarındaki bir grup İsrail askerinin füzelerle hedef alındığı bilgisi verildi.

İsrail uzun süredir Aruri’yi, İsrail vatandaşlarına yönelik ölümcül saldırılardan sorumlu olmakla suçluyordu.

Bir Hamas yetkilisine göre Aruri, Gazze Şeridi’ndeki savaşın sonuçları ve Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması konusunda Katar ve Mısır tarafından yürütülen müzakerelerin merkezindeydi.

İsrail, suikastı ne kabul etti, ne de yalanladı. Ancak Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail kuvvetlerinin her türlü senaryoya yüksek düzeyde hazır olduğunu söyledi.

Hagari dün düzenlediği basın toplantısında, bir muhabirin Aruri’nin öldürülmesine ilişkin haberler hakkındaki bir sorusuna şu yanıtı verdi;

Bu gece söyleyeceğimiz en önemli şey, Hamas’la mücadeleye odaklanmış olmamız ve bu odaklanmayı sürdürmemizdir.

Şehitliği bekliyorum

İsrail, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın kurucularından olan Aruri’yi, yıllardır İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Hamas saldırılarının emrini vermek ve denetlemekle suçladı.

Aruri, Ağustos 2023’te İsrail'in Hamas liderlerini Gazze’de veya yurtdışında ortadan kaldırma yönündeki tehditlerine atıfta bulunarak, “Şehit olmayı bekliyorum ve çok uzun yaşadığımı düşünüyorum” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Şehidin kanı, hiç şüphesiz, sadece Filistin’de değil, bölgede ve dünyada özgürlük arayan herkes arasında direniş ateşini ve Siyonist işgalcilere karşı savaşma motivasyonunu ateşleyecektir” dedi.

Kenani ayrıca, ‘saldırgan Siyonist rejimin’ Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesini de kınadı.

Yüzlerce Filistinli, Aruri’nin öldürülmesini kınamak için Ramallah ve Batı Şeria’nın kasabalarında sokaklara döküldü ve “İntikam, intikam, Kassam!” sloganları attı.

Hamas ateşkes teklifine yanıt verdi

Aruri’nin öldürülmesinden kısa bir süre önce, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, hareketin Mısır-Katar ateşkes teklifine yanıtını verdiğini söyledi.

Heniyye, Hamas’ın koşullarının, daha fazla rehinenin serbest bırakılması karşılığında, İsrail’in saldırısının ‘tamamen durdurmasını’ gerektirdiğini yineledi. Hamas lideri açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü;

Hareket, fikirleri olumlu bir şekilde inceledikten sonra, Katar ve Mısır’a, halkımıza yönelik saldırganlığın kapsamlı bir şekilde durdurulmasına ve onların adil taleplerine yanıt verilmesine dayanan konum ve vizyonunu sundu. Direnişin koşulları dışında rehineler serbest bırakılmayacak. Tehcir komplosunun gerçekleşmeyeceğini defalarca söyledik.

İsrail, Kasım ayındaki kısa bir ateşkes sırasında bazılarının serbest bırakılmasından ve diğerlerinin İsrail’in hava saldırıları ve başarısız kurtarma veya kaçma girişimleri sırasında ölmesinden sonra Gazze’de 129 rehinenin kaldığına inanıyor.

İsrail, Hamas’ı yok edene kadar savaşmaya devam edeceğinin sözünü verdi, ancak Gazze Şeridi’ni kontrol etmeyi başarırsa bununla ne yapmayı planladığı ve bunun bağımsız bir Filistin devletinin kurulması umutları üzerindeki etkisinin boyutu henüz belli değil.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir’in Filistinlilerin Gazze’den tehcir edilmesini savunan açıklamalarını ‘kışkırtıcı ve sorumluluktan yoksun’ olarak nitelendirerek, kınadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU