Patlamanın eşiğindeki el-Faşir'de kabile savaşı korkusu hâkim

Muhtemel bir kabile savaşının batıdaki komşu ülkelere yayılabileceğinden endişe ediliyor

Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'de daha önceki çatışmalar sonucunda bir canlı hayvan pazarında yangın çıktı / Fotoğraf: AFP

Uluslararası toplum, aylardır kenti kuşatan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) binlerce milisi kente saldırmak üzere harekete geçirdiği ve kentin savaştan kaçan binlerce yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapması nedeniyle insani bir felaket tehdidinde bulunduğu yönündeki haberler üzerine dikkatini patlamanın eşiğine gelen Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir’e çevirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El-Faşir, savaşta tarafsız duruş sergileyen silahlı gruplardan yerinden edilenleri korumak amacıyla bir güç oluşturulduğunda, bölge genelinde patlak veren savaştan kurtulmuştu. Ancak daha sonra bu hareketlerden bazıları tarafsızlığı terk ederek Sudan ordusu saflarına katıldı ve bu, şehir çevresinde çatışmalara yol açtı.

Bir kabile savaşının patlak verebileceğinden ve bu savaşın bölgeye ve bölgedeki ortak kabilelerin varlığı nedeniyle, muhtemelen batıdaki komşu ülkelere yayılabileceğinden endişe ediliyor.

ABD bu risk karşısında, el-Faşir ve çevresinde derhal ateşkes çağrısında bulundu; hem orduyu hem de HDK'yi Cidde'deki müzakere forumuna geri dönmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada ise “Şehre yönelik bir saldırının ciddi sonuçları olacaktır” denildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU