Trump'ın ekibinin ABD dolarından uzaklaşan ülkelere karşı planı ortaya çıktı

"Dolardan çıkmalarına izin veremem"

Trump, Biden'ın politikalarının Amerikan dolarının değerine zarar verdiğini savunmuştu (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanlarının, ikili ticarette Amerikan doları yerine kendi para birimlerini kullanmaya yönelen ülkelere yaptırımlar planladığı öne sürüldü. 

Ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'in, kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde, planların Trump'ın eski ekonomi danışmanları tarafından hazırlandığı savunuldu. 

Haberde, karşılıklı ticari işlemleri dolar dışındaki para birimleriyle yapmaya çalışan ülkelere yönelik ihracat denetiminin artırılması, gümrük vergilerinin yükseltilmesi ve döviz manipülasyonu cezası gibi yaptırımlar getirilebileceği ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plan kapsamında özellikle BRICS ülkelerinin "dedolarizasyon" sürecinin engellenmesinin amaçlandığı da aktarıldı. 

Kasımda yapılacak başkanlık seçimlerde Trump'ın, rakibi ABD Başkanı Joe Biden karşısında zafer kazanmasıyla özellikle BRICS ülkelerinin hedef alınabileceği belirtildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde ağustosta düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde üye ülkeler, karşılıklı ticaretlerde dolar yerine yerel para birimlerinin kullanılması gerektiğini vurgulamıştı. İleriki dönemlerde BRICS'e ait ayrı bir para birimi oluşturulabileceği de bildirilmişti. 

2009'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in katılımıyla oluşturulan BRIC, bir yıl sonra Güney Afrika Cumhuriyeti'ni de kapsayacak şekilde genişletilerek BRICS halini almıştı. Bu yıl 1 Ocak'ta birliğe Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan da katılmıştı.

Trump, 11 Mart'ta CNBC'ye verdiği söyleşide “Ülkelerin dolardan çıkmasından nefret ediyorum” demişti. 

Ticaret alanında Amerikan dolarının bir standart olarak korunması gerektiğini savunan 77 yaşındaki Cumhuriyetçi şu ifadeleri kullanmıştı: 

Ülkelerin dolardan çıkmasına izin vermem çünkü bu standardı yitirdiğimizde, devrimci bir savaşı kaybetmiş oluruz. Biden'la devam edilirse bu standardı kaybedersiniz. Şimdiye kadar verdiğimiz en büyük savaşta yenilmiş oluruz.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, RT 

DAHA FAZLA HABER OKU