ABD'nin 247. kuruluş yıldönümünde Biden'ın sağlık sorunları ve unutulmaz gafları

4 Temmuz 1776'da Bağımsızlık Bildirisi yayımlayan ABD'nin bugün 247. kuruluş yıldönümü. Amerikalılar bu özel günü kutlarken 2024 seçimleri için adaylığını ilan eden Başkan Joe Biden'ın onay oranı düşük. Peki neden?

Yüzündeki izleri fark eden muhabirler ne olduğunu sordu. 

Sözcüsü ısrarlı sorulara nihayet bir e-posta ile yanıt verdi: "CPAP cihazından dolayı..."

CPAP yani "Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı" cihazı... 

Bu aleti uyku apnesi sorunu yaşayan insanlar kullanıyor. 

Ülkesine başkomutanlık eden, nükleer silah kullanma yetkisine sahip, Anayasa Mahkemesi üyelerini atayabilen, dış politikayı belirleyen ve mahkumları affedebilen ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinde bu cihazdan yararlanan 4 buçuk milyon insandan biri. 

80 yaşındaki ABD Başkanı, ülkesinin bağımsızlığının 247. yılını karşılarken hakkındaki sağlık sorunu tartışmaları da iyice ayyuka çıkmış durumda. 

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden'ın sağlık sorunları arasında uyku apnesi, reflü, sık öksürük görünüyor.

Uyku apnesi, solunumun gece durması ve başlaması anlamına gelen, tedavi edilmezse unutkanlık, halsizlik gibi belirtilere neden olabilen yaygın bir rahatsızlık.

Biden'in doktorunun raporunda ise Biden'ın "Sağlıklı" ve "Başkanlık görevlerini başarıyla yerine getirmeye uygun" olduğu belirtiliyor.

4 Temmuz'a girerken Biden yine açıklamalarıyla tartışılıyor.

ABD Başkanı, Afganistan'da terör örgütü El Kaide ile mücadelede Taliban'dan yardım aldıklarına yönelik açıklaması, Afgan siyasetinde tartışmalara yol açtı.

 9-13 Temmuz'da Birleşik Krallık, Litvanya ve Finlandiya'yı ziyaret edecek olan 81 yaşındaki ABD Başkanı'nın 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'ne katılması bekleniyor.

Biden burada Ankara'nın NATO üyeliğini onaylamadığı İsveç'in başbakanı Ulf Kristersson ile Türkiye ile üst düzey toplantı öncesi görüşecek.

ABD Başkanı bir yandan dünyaya yön vermeye çalışadursun, anket sonuçları ise olumsuz görünüyor. 

Onay oranı yüzde 53 seviyesine inmiş durumda. 

Ülkenin yüzde 68'i, 81 yaşındaki başkanlarının zihinsel ve fiziksel sağlığının ya ciddi ya da orta düzeyde endişe verici olduğuna inanıyor.

Kasım 2021'de yetkilerini 85 dakikalığına yardımcısı Kamala Harris'e devreden Biden, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi'nde rutin bir fizik muayeneden geçmiş, kolonoskopi yaptırmış, doktoru Kevin O'Connor "Belirgin omurga artriti" ve "Ayaklarında hafif sinir hasarı" olduğunu belirtmişti.

Biden'ın sağlığı, 2020 seçim kampanyası sırasında ve sonrasında Cumhuriyetçiler tarafından sık sık eleştirilmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Biden'ın zihinsel ve fiziksel olarak yeterli olmadığını iddia edip ona "Uyuyan Joe" lakabını takmıştı.

Mevcut Başkan Biden, eski Başkan Trump'a karşı yapılan genel seçim anketine göre yüzde 4'lük bir farkla önde. 

Cumhuriyetçi adaylık için diğer önde gelen adaylardan Florida Valisi Ron DeSantis'e karşı yapılan bazı seçim anketleri ise oyların eşit olduğunu öne sürüyor.

Olumsuz onay oranları ve anketlerdeki popülaritesi düşük olsa dahi uzmanlara göre Biden yönetimi ekonomi, özellikle istihdam açısından güçlü bir tablo çiziyor. 

Zira enflasyon önemli ölçüde azalmış durumda. 

Peki 25 Nisan 2023'te, 2024 Kasım'da düzenlenecek başkanlık için yeniden yarışacağını açıklayan Biden'ın ABD bağımsızlığının 247. yılını kutlarken popülaritesi neden bu kadar düşük?

Independent Türkçe, 15 maddede Biden'ın başkanlık dönemindeki unutulmaz gaflar ve sağlık sorunlarını derledi.

Ukrayna ile Irak'ı birbirine karıştırmak

1. Geçen hafta Chicago ziyareti öncesi Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden'ın Ukrayna-Rusya gerginliği ile ilgili dili sürçtü. Ukrayna yerine Irak diyerek, "Putin, Irak'taki savaşı açıkça kaybediyor" dedi. Bu gaf ilk değil. Biden 2022 mart ayında yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında da Ukrayna ve Irak savaşlarını iki kez karıştırmış, yine "Putin Irak'ta savaşı kaybediyor" ifadesini kullanmıştı. 

2. Biden, 10 Kasım 2022'de de Beyaz Saray'daki basın toplantısı sırasında 2004 yılına dönmüştü. Rusya'ya ait birliklerin Ukrayna'da işgal ettiği Herson bölgesinden çekilmesine yönelik açıklama yaparken "Felluce'den geri çekilmeyi ilginç buluyorum" demişti. 

3. Ukrayna-Rusya gerginliğinin ilk günlerinde Polonya'yı ziyaret eden ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "Bu adam iktidarda kalamaz" deyince Beyaz Saray, "Putin'in komşu ülkeler veya bölgeler üzerinde gücünü kullanmasına izin verilememesinden söz ediyordu" diyerek sözlerini diplomatik zemine oturtmuştu. Birkaç gün sonra basın toplantısı için gazetecilerin karşısına çıkan Biden'in elinde tuttuğu "Zorlu Putin soru cevapları" başlıklı not kağıtları ise foto-muhabirlerin gözünden kaçmamıştı.

Düşen başkan...

4.  ABD Başkanı Biden, 23 Şubat 2023'te Varşova'dan ayrılıp ülkesine dönerken Air Force One uçağı merdivenlerinde düştü. Haziran 2023'te ABD Hava Kuvvetleri Akademisi mezuniyet töreninde çıktığı kürsüde de yere kapaklandı. Beyaz Saray'a göre sadece dengesini kaybetmişti ama bu görüntüler sağlığını ilgili endişeleri artıran etkenlerdi.

5. Biden sadece bu yıl dengesini kaybetmedi. 18 Haziran 2022'de de memleketi Delaware'de bisiklet sürerken yere düştü. Beyaz Saray, Biden'ın yaralanmadığını ve bisiklet sürmeye devam ettiğini söyledi.

Başkanlık koltuğunda ilk zamanlar, kameralar önünde "başkan sıfatıyla" ilk gaflar...

6. Biden 46. ABD Başkanı olarak göreve başlamış, yeni kararnamelere imza atıyordu. Çevresindeki kameralar da onu takipteydi. Biden imza atmayı bitirdi, kalemini koyacağı ceket cebini bulamadı. Çareyi pantolonunun cebinde buldu.

7. 2021'in son günlerinde Güney Carolina Eyalet Üniversitesi'nde konuşma yapmak için kürsüye çıktı. Yanında Başkan Yardımcısı Kamala Harris de vardı. Biden, yardımcısına "Başkan" diye hitap etti. Bu gafı aynı yılın mart ayında da yapmıştı.

8.  ABD Başkanı kişileri karıştırmayı bir sonraki yılda da sürdürdü. 4 Nisan 2022'de yaptığı konuşmada eşi Jill Biden'ın, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olduğu cümlesi ağzından çıktı. Biden'ın açıklaması sonrası Beyaz Saray başkanın hatasını, "(Ben) başkan yardımcısıyken…" diye yazılı bir metin yayımlayarak düzeltti.

Hayatını kaybeden senatöre yoklama, tele-promptera takılma

9. ABD Başkanı Biden, geçen yıl Temmuz ayında  ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkı kararını iptal etmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, kendisi için yazılan "Cümlenin sonu, cümleyi tekrar oku" şeklindeki notları da okudu. Bu gaf, Biden'ın konuşma becerisine ilişkin eleştirileri artırdı.

10. Tarih 28 Eylül 2022. ABD Başkanı Joe Biden, bir araba kazasında hayatını kaybeden Indiana Kongre Üyesi Jackie Walorski'ye açlıkla ilgili katıldığı konferansta "Jackie burada mısın? Jackie nerede? Sanırım burada olacaktı..."  diye seslendi. Sıkıntı Walorski'nin bir ay önce bir trafik kazasında hayatını kaybetmesiydi. Üstelik Biden, kongre üyesinin ölümünün ardından, yazılı bir taziye mesajı da yayımlamıştı.

Kanada'da Çin'e övgü, üniversitede Elizabeth'e selam

11. ABD Başkanı Biden, 17 Haziran'da Connecticut eyaletindeki Hartford Üniversitesi'nde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'ne katıldı. ABD'deki silahlanma sorunu ve bu kapsamda attıkları adımlarla ilgili konuştu. Konuşmasını "Tanrı Kraliçe'yi korusun dostum" diye tamamladı. Espri mi yoksa gaf mı yaptığı anlaşılamadı.

12. 20 Haziran'da Kaliforniya'nın Palo Alto şehrindeki doğa koruma merkezine ziyareti esnasında "2020 yılına kadar ABD'nin üzerinde yetkiye sahip olduğu tüm toprakların ve suların yüzde 30'unu korumayı ve eş zamanlı olarak iklim etkisini kesmek için emisyonları azaltmayı taahhüt ettim" dedi. 2030 yerine tarihi geriye sardı. Ve bu başkan Biden'ın tarihlerle ilgili ilk dil sürçmesi değildi.

13. Biden, bu yılın mart ayındaki Kanada ziyaretinde Başbakan Justin Trudeau ile düzenlediği ortak basın toplantısında göçmen politikası hakkında komşusuna övgüde bulunmak isterken "Bugün Çin'i alkışlıyorum" ifadelerini kullandı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Habersiz haber kanalını terk etti, Kuzey İrlanda'da sivil katliamcıları andı

14. 13 Nisan'da iç savaşa son veren Hayırlı Cuma Anlaşması'nın 25. yıldönümü için gittiği Kuzey İrlanda'da, sivil katliamlarla hatırlanan ve bugün hala nefret uyandıran "Black and Tans" isimli paramiliter kuruluşun adını andı. Biden'ın gafı dalga konusu oldu.

15. ABD Başkanı Biden geçen ay sonu katıldığı televizyon programı reklam arasına girmeden canlı yayını terk etti. MSNBC kanalındaki programda, sunucu Nicolle Wallace'la konuşmasının ardından, yayın reklam arasına girmeden sandalyesinden kalkıp gitmesi tartışma yarattı. Yaklaşık 20 dakika süren canlı yayında Biden, sunucu sözlerini bitirdikten sonra yavaşça sandalyesinden kalkarak Wallace'ın elini sıkıp masadan uzaklaşmaya başladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU