Moskova saldırısı IŞİD tehdidinin her zamanki gibi yüksek olduğunu gösteriyor

Jeopolitik durumun alevlendiği, uluslararası odak noktasının Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar olduğu bir dönemde, terör örgütleri yıpranmış güvenlik ortamından faydalanmaya çalışacaktır

IŞİD'in Rusya'da son dönemde meydana gelen en kanlı terör saldırılarından bazılarının sorumlusu olduğuna inanılıyor (AP)

Radikal İslamcıların ölümcül hedefleri açısından "olağanüstü" bir saldırı gerçekleştirmeyi planladıklarına dair güçlü işaretler bir süredir ortalıktaydı. Ve 22 Mart'ta Moskova'da 140'tan fazla kişinin katledilmesinde korkunç bir kaçınılmazlık vardı.

NATO'yla Rusya arasındaki ilişkilerin Soğuk Savaş dönemindeki en soğuk zamanlardan beri en düşük noktaya ulaşmasına rağmen, Kremlin'le bir dizi Batılı devlet arasında terörizm konusunda iletişim kanalları hâlâ aktifti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılın başında ABD ve ardından Birleşik Krallık'ın IŞİD'in yakın gelecekte Rusya'da bir saldırı planladığına dair bilgiler aldığı ve Amerikalıların uyarıları Moskova'ya iletildiği düşünülüyor.

Rus istihbaratı da benzer raporlar alıyordu ve Kremlin'e ve Vladimir Putin'e geçmişte Afganistan, Çeçenistan ve Suriye'de ve aynı zamanda Afrika'nın Sahel bölgesinde Moskova'nın vekil paralı asker grupları tarafından işlenen cinayetler nedeniyle "ellerinde Müslüman kanı olduğu" gerekçesiyle yapılan sert saldırılarda da belirgin bir artış olduğu göze çarpıyordu.

2017'de St. Petersburg metrosunda 15 kişinin öldüğü ve 45 kişinin yaralandığı bombalı saldırı dahil, son dönemde Rusya'da meydana gelen en kanlı terör saldırılarından bazılarının sorumlusunun IŞİD olduğuna inanılıyor.

Bu yıl 3 Mart'ta Rusya'nın güvenlik servisi FSB, İnguşetya'nın Karabulak kentinde 6 İslamcı teröristin öldürüldüğünü açıklamıştı. Dört gün sonra da Moskova yakınlarındaki Kaluga bölgesinde bir sinagoga yönelik saldırının önlendiğini duyurmuştu. FSB'nin açıklamasında "Uluslararası bir terör örgütünün militanlarının ateşli silahlar kullanarak cemaate saldırma hazırlığında oldukları tespit edildi" denmişti.

Aynı gün ABD yönetimi de Amerikalılara Moskova'yı terk etme çağrısında bulunarak "Büyükelçiliğin, aşırılık yanlılarının çok yakında Moskova'da konserler de dahil büyük kalabalıkları hedef almaya yönelik planları olduğuna dair haberleri takip ettiğini ve ABD yurttaşlarına gelecek 48 saat boyunca büyük kalabalıklardan kaçınmalarının tavsiye edildiğini" söylemişti.

Batı'nın olası terör saldırılarına ilişkin bilgileri hasım devletlere iletmesi alışılmadık bir durum değil. IŞİD'in ocakta Kerman kentinde 100'den fazla kişinin hayatına mal olan bombalı intihar saldırıları gerçekleştirmesinden önce Washington tarafından yine ocakta İran'a uyarı gönderilmişti.

Bu saldırıların ortak noktası Afganistan.

Moskova'daki vahşetin, 2015'te Orta Asya'da Ruslarla çatışan İslamcı gruplar tarafından kurulan ve ABD Başkanı Biden'ın 2021'de Batılı güçleri ülkeden çekmesinin ardından Taliban yönetimindeki Afganistan'a yerleşip burada giderek büyüyen IŞİD-Horasan tarafından gerçekleştirildiğine inanılıyor.

IŞİD-Horasan'ın ölümcül niyeti, kaotik geri çekilme gerçekleşirken Kabil havalimanının yanında, 170 Afgan ve 13 ABD hizmet personeli olmak üzere 183 kişinin hayatına mal olan yıkıcı bir bombalama eylemiyle de ortaya çıkmıştı.

Yaşananlar Batı için bir uyarı olmalı. Rusya içinde saldırılar düzenleyen IŞİD-Horasan'ın benzer eylemleri Avrupa ve ABD'de de gerçekleştirmemesi için hiçbir neden yok. Ne de olsa 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren, Afganistan'da Ruslara karşı savaşmak üzere Batı tarafından oluşturulan uluslararası cihatçı ordusuydu.

Ayrıca Moskova'da yaşananlarla ilgili suçlama ve ithamların yayılmasını da bekleyebiliriz. Cumartesi günü Rusya Devlet Başkanı Putin saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu, katillerin Ukrayna'ya kaçmaya çalıştığını öne sürdü ve yaşananları Nazi barbarlığına benzetti. Rus yetkililer savaş başladığından beri Ukrayna'nın eylemlerini tanımlarken bu terimleri kullanıyor.

Kiev'deki Volodimir Zelenski hükümeti bu iddiayı derhal yalanlayıp suçu reddetti. Ukrayna askeri istihbaratı yetkilisi Andriy Yusov, katillerin Ukrayna sınırına ulaşmak için Rusya'nın en yoğun askeri ve güvenlik önlemlerine sahip olduğu bir bölgeden geçmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Ukrayna istihbarat servisleri savaşın başlamasından bu yana Rusya içinde bir dizi hedefli saldırı gerçekleştirdi ve bir dizi suikasttan sorumlu olabilirler. Ancak sivillerin toplu katledilmesiyle ilişkilendirilmeleri halinde uluslararası tepkiden başka bir şey almayacaklardır. Kremlin şu ana kadar Ukrayna'nın parmağı olduğuna dair hiçbir kanıt sunmadı.

Öte yandan, IŞİD-Horasan'ın Ukrayna ve Gazze'deki iki büyük savaşın uluslararası ilişkilerde yarattığı güvensizlik ve suçlamalardan faydalanarak şimdi saldırması için mantıklı nedenler var.

Britanyalı güvenlik analisti Robert Emerson, "IŞİD gibi gruplar ortadan kalkmayacak. Bir süre sessiz kalabilirler ama sonra koşullar uygun olduğunda yeniden ortaya çıkmaya çalışırlar" diyor. 

Terörizm ve isyanın gerçeği budur.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU