İran’da Mahsa Amini’nin amcasına hapis cezası verildi

Ali Safa Aile, 5 yıl, 4 ay hapis cezası aldı

Geçen yıl eylül ayında Berlin’de düzenlenen gösterilerde İranlı genç kadın Mahsa Amini’nin fotoğrafları açıldı Fotoğraf: AFP

İran yargısı salı günü, gözaltındayken yaşamını yitiren İranlı Kürt kadın Mahsa Amini’nin amcası Ali Safa Aile’yi, 2022’deki protestolar sırasında hükümete karşı fikirlerini ifade etmekten dolayı 5 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

İran İnsan Hakları Haber Ajansı’na (HRANA) göre İran’ın kuzeybatısında yer alan Kürt şehri Sakkız’daki İran Devrim Mahkemesi, 30 yaşındaki Aile’ye 5 yıl, 4 ay hapis cezası verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme kararında Ali Safa Aile’ye hapsin yanı sıra protestolar sırasında öldürülen bir güvenlik görevlisinin özgeçmişini değerlendiren bir kompozisyon hazırlamasına yönelik, ‘tuhaf’ olarak değerlendirilen bir ceza daha verdi.  İranlı Kürtlerin haklarıyla ilgilenen ve merkezi Norveç’te bulunan HRANA’ya göre sanık Aile, söz konusu kompozisyon metnine yönelik ‘kişisel açıklamasını’ adli makamlara sundu.

Mahkeme ayrıca Ali Safa Aile’nin ailesine de bu metinle ilgili bir sesli mesajı sosyal medya hesaplarında yayınlama talimatı verdi.

HRANA, sanığın avukatı Salih Nikbahat'a dayanarak söz konusu hapis cezasının bir kısmının ertelendiğini ve Ali Rıza Aile'nin cezasının 3 yıl 6 aya indirildiğini öne sürdü.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Mahsa Amini’nin amcasına yöneltilen suçlamalar arasında ‘iç güvenliği ihlal etmek, rejim karşıtı propaganda yapmak ve İran Dini Lideri Rehber Hamaney’e hakaret eden muhalif protestolara katılmak’ yer alıyor.

Yeğeninin ölümünün birinci yıl dönümünden kısa bir süre önce, 2023 Eylül ayında tutuklanmasının ardından kefaletle serbest bırakılan Aile şu an tutuklu değil.

22 yaşındaki genç kadın Mahsa Amini, başörtüsünü düzgün takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından, 16 Eylül 2022'de yaşamını yitirmişti.

Amini’nin ailesi ve aktivistler, rejimin daha önce bir hastalıktan mustarip olduğunu belirten açıklamasının aksine, onun ahlak polisi nezaretindeyken başına aldığı darbeyle öldürüldüğünü söylüyor.

HRANA’nın aktardığına göre Ekim 2023’te Amini’nin amcası Aile kefaletle serbest bırakıldı. İran’da mahkumların hızlı bir şekilde uzun cezalara çarptırılmaları ve suçlu bulunmalarının yaygın olan bir durum.

Amini'nin ölümünün ardından yaşanan protestolar İran'ı sarstı. Ancak Birleşmiş Milletler verilerine göre, insan hakları örgütlerinin binlerce tutuklunun yanı sıra yüzlerce kişiyi de öldürdüğünü belgelediği baskı kampanyası karşısında gösteriler son buldu.

İnsan haklarına örgütlerine göre gösterilerde tutuklananlardan dokuzu idam edildi.

İranlı yetkililer protestolara ilişkin yaptıkları açıklamalarda yabancı hükümetleri ve düşman medyayı ‘isyanları’ kışkırtmakla suçluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU