İran yargısı cinayetten suçlu bulunan bir kişiyi idama mahkûm etti

İdama mahkum olan şahıs, bir yönetmeni öldürmekten suçlu bulundu

İranlı yönetmen Dariush Mehrjui ve eşi Vahideh Mohammadifar, Temmuz 2015'te Tahran'da bir yönetmenler toplantısında. (AP)

İran yargısı, geçtiğimiz ekim ayında ünlü yönetmen Dariush Mehrjui ve eşini öldürmekten suçlu bulunan bir kişiyi idam cezasına çarptırdı. İran Haber Ajansı’nın pazartesi günü aktardığı habere göre, İran sinemasının önde gelen isimlerinden 83 yaşındaki Dariush Mehrjui ve 54 yaşındaki senarist eşi Vahideh Mohammadifar, Tahran'ın batısındaki Kerec şehrindeki evlerinde bıçaklanarak öldürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elburz Eyaleti Yüksek Mahkeme Başkanı Hüseyin Fazlı Harikandi, failin ‘kısas’ yasası gereğince idama mahkum edildiğini bildirdi. İran'da cinayet suçlarında uygulanan bu yasa, ölenin ailesinin isteği üzerine uygulanabiliyor. AFP’nin İran yargısından edindiği bilgilere göre ocak ayında yapılan açıklamada, cinayetle ilgili olarak eski bahçıvan da dahil olmak üzere dört kişinin suçlandığı bildirildi. Bu kişiler arasında failin de bulunduğu kaydedildi.  

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre cinayet faili, ortaklarıyla birlikte villaya girdi ve Dariush Mehrjui'yi televizyon izlerken boynundan bıçaklayarak öldürdü. Eşi ise yatak odasında öldürüldü.

Mahkeme sonucunda iki sanığın her birine 36'şar yıl, diğerine ise sekiz yıl hapis cezası verildi. Mizan Haber Ajansı’na göre, İran yargısı bu hükümlerin temyize açık olduğunu aktardı.

Dariush Mehrjui, altmış yıl boyunca yönetmenlik, yapımcılık ve senaryo yazarlığı yapmış, 1979 İslam Devrimi öncesi ve sonrasında sansürle karşılaşmış bir isimdi. Özellikle 1969 yapımı The Cow (İnek)" ve 1990 yapımı Hamoun filmleriyle tanınıyordu.

Geçen ekim ayı ortasında meydana gelen bu olay, İran'da panik ve şaşkınlık yarattı. Polise göre çift evlerinde kesici bir aletle saldırıya uğradı. Eski bir bahçıvanla yaşanan önceki bir anlaşmazlığın cinayetin olası motivasyonu olduğu düşünülüyor, ancak olayla ilgili ayrıntılar henüz netleşmedi.

Mehrjui, 1969 yapımı The Cow (İnek) filmiyle 1971'de Venedik Film Festivali’nde İzleyici Ödülü’nü kazanmış ve uluslararası arenada, sinema sektöründe tanınan bir isim haline gelmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU