İran’da reformistlerin seçimlere dair umutları zayıf

En büyük reformist partisi, parlamento yetkilerinin zayıflatılmasını eleştirdi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, geçen ayın başlarında hükümet üyeleri ve eyaletlerin valileri arasında yapılan ortak bir toplantıda /Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

İran’da reformistlerin, önümüzdeki ayın başlarında yapılacak parlamento seçimlerinde muhafazakarların ve radikallerin hakimiyetini kırma umutları zayıfken, gelecek parlamento seçimlerine katılmayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade ettiler.

En büyük reformist parti olan İttihad Mellat Partisi, tek yasama organı olan parlamentonun yetkilerinin ‘kanun dışı paralel organlar’ tarafından zayıflatılmasını ve ‘güçlerin ve güvenlik birimlerinin kısmi ve kapsamlı konulara müdahalesini’ eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parti, dün 9. konferansı sonunda yaptığı açıklamada, “Parlamento fiilen halkçı olmayan, etkisiz ve sönük bir yapıya dönüştü” ifadelerini kullandı. Parti ‘birikmiş sorunlardan dolayı artan genel memnuniyetsizlikten’ bahsederken, seçimlerde reformist hareketin koordinasyon çerçevesi olan Reformlar Cephesi’nin politikası doğrultusunda hareket edeceğini vurguladı.

Bu arada 103 reformist aktivist, muhafazakarların hakimiyetini kırmak için seçimlere katılma ve ‘reformist, ılımlı ve kalkınmacı’ adayları destekleme çağrısında bulunsa da seçimlerin ‘özgür ve adil seçim koşullarından uzak’ olduğunu belirtti.

Devlet kurumları tarafından geniş çapta yayınlanan aktivistlerin açıklamasında, seçimleri boykot çağrılarına ilişkin çekinceler dile getirilerek, devlet kurumlarının yönelimlerini birleştirerek muhafazakar politika duvarında ‘bir gedik açılması’ çağrısında bulunuldu. Ayrıca ‘daha büyük bir kötülüğün olmasını, seçimlerin objektifliğini kaybetmesini ve gerici güçlerin parlamentodaki sandalyeleri ele geçirmeye devam etmesini engellemek için seçimlere katılmanın’ önemine işaret edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU