Biden'ın, Şi'yi "diktatör" ilan etmesine Yeni Zelanda'dan itiraz

Haftaya Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşecek Hipkins, karşılıklı ticareti artırmak istiyor

Hipkins, 10 Ekim'de düzenlenecek genel seçimlerde de yarışacak (Reuters)

Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin lideri Şi Cinping'i "diktatör" diye nitelemesini eleştirdi.

Hipkins, basın mensuplarına perşembe günü yaptığı açıklamada, Biden'in Şi için kullandığı ifadeyi desteklemediğini söyleyerek, şöyle konuştu: 

Çin'in yönetim biçimi, Çin halkını ilgilendirir. Eğer hükümet sistemlerini değiştirmek istiyorlarsa bu onların meselesidir.

Hipkins, ülkesinin en büyük ticari ortağı Çin'e 25-30 Haziran'da düzenleyeceği ziyarette Şi'yle de görüşeceğini belirtti.

Söz konusu program kapsamında, pandeminin başından bu yana ilk kez bir Yeni Zelanda başbakanı Çin'i ziyaret etmiş olacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hipkins, pazartesi günü ziyaretle ilgili açıklamasında, ülke ekonomisinin pandemide aldığı darbenin ardından toparlanabilmesi için karşılıklı ticari ilişkileri güçlendirmek istediklerini belirtmişti

Yeni Zelanda lideri, Pekin yönetimiyle ticari bağların önemine dikkat çekerek, "Çin, tüm ihracatımızın yaklaşık dörtte birini temsil ediyor. Kovid öncesi dönemde de en fazla turist ve yabancı öğrenci Çin'den geliyordu. Dolayısıyla ekonomik toparlanmamızın kritik bir parçasını oluşturuyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 

Öte yandan Pekin yönetiminin Hint-Pasifik'teki hamleleri, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve ABD'den yoğun tepki toplarken, Yeni Zelanda gelişmelere daha ılımlı yaklaşmıştı. 

Jacinda Ardern'in ocakta görevden çekileceğini açıklamasının ardından İşçi Partisi liderliğine seçilen 44 yaşındaki Hipkins, aynı ay yemin ederek başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Hipkins, parti içinde yapılan liderlik seçimine tek aday olarak girmişti.

Biden'ın perşembe günkü tepki yaratan "diktatör" açıklamasıysa ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pekin'e yaptığı ve iki ilişkilerdeki gerginliği azaltmayı amaçlayan ziyaretin ardından gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise aynı gün Biden'ı eleştirerek, "Bu bariz bir siyasi provokasyondur. ABD'nin açıklamaları son derece saçma ve sorumsuzca" demişti.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU