Finlandiya'nın yeni sağ hükümetinden Avrupa Birliği'ne yeni "kırmızı çizgiler"

Yeni koalisyon anlaşmasında ulusal hükümetin hiçbir yetkisinin AB'ye devredilmeyeceği ve AB bütçesine ek ödeme yapılmayacağı ifade edildi

Finlandiya'nın yeni başbakanı Petteri Orpo, daha önce Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı ve Maliye Bakanı olarak görev yapmıştı (AFP)

Finlandiya'da yeni kurulan sağ hükümet, herhangi bir ulusal yetkinin Avrupa Birliği'ne devredilmesine karşı çıkacaklarını söyledi.

Koalisyon hükümetini oluşturan sağ partiler ayrıca, Finlandiya'nın AB bütçesi için yaptığı ödemelerin artırılmasını da kabul etmeyeceklerini belirtti.

4 partinin dahil olduğu koalisyon anlaşmasında konuyla ilgili, "Finlandiya, AB'nin büyük meselelerde büyük, küçük meselelerdeyse küçük oynamasını istiyor. Finlandiya üye ülkeler ve birliğin yapması gerekenler arasında net bir ayrım bulunması gerektiğini savunuyor. Bu ayrım anlaşmaların yeniden yorumlanmasıyla yok edilmemeli" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koalisyon anlaşmasında ayrıca Helsinki yönetiminin Avrupa çapındaki kurtarma ve yardım fonlarına da karşı çıkacağı belirtilirken, 750 milyar euroluk Kovid fonu buna örnek olarak gösterildi.

Koalisyon anlaşmasında her hükümetin kendi ulusal borcundan sorumlu olması gerektiği ifade edildi.

Nisanda yapılan seçimlerde merkez sağ Ulusal Koalisyon Partisi birinci parti olmuş ve meclisteki sandalyelerin 48'ini kazanmayı başarmıştı. Göç ve AB karşıtı Gerçek Finler Partisi ise seçimlerden 46 sandalyeyle çıkmıştı.

İki parti yanlarına İsveç Halk Partisi ve Hristiyan Demokratlar Partisi'ni de alarak 4 partili bir koalisyon oluşturdu. 

Birleşik Krallık'la daha yakın bağlar vaat edilen koalisyon anlaşmasında, "Hükümet Finlandiya'nın Birleşik Krallık'la birçok sektörde var olan bağını sürdürecek ve derinleştirecek. Ayrıca AB ile Birleşik Krallık arasında güçlü bir ortaklığı teşvik edeceğiz" dendi.

Göç karşıtı yeni koalisyon anlaşmasında ayrıca, mülteci statüsünün geçici olarak verileceği ve Finlandiya'da yasadışı olarak kişilere hapis cezası getirileceği belirtildi.

4 partili koalisyon anlaşmasının hazırlanması tam 11 hafta sürdü. 


Petteri Orpo başbakan seçildi

Finlandiya Parlamentosu, genel seçimleri birinci sırada tamamlayarak koalisyon görüşmelerini yürüten Ulusal Koalisyon Partisinin lideri Petteri Orpo'yu başbakan olarak seçti.

Finlandiya Parlamentosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Orpo'nun 81 oya karşı 107 oyla başbakan seçildiği kaydedildi.

Prosedür gereği, oylamanın sonucu Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün dikkatine sunulacak.

Orpo'nun, 2007'den bu yana parlamento üyesi olarak görev yaptığı belirtilen açıklamada, "Orpo, 2016'dan bu yana Ulusal Koalisyon Partisinin Genel Başkanlığını yürütmektedir. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugün ilerleyen saatlerde yeni başbakan ve hükümeti atayacak" ifadesi kullanıldı.

Finlandiya'da yeni hükümetin, Ulusal Koalisyon Partisinden 8, Gerçek Finler Partisinden 7, İsveç Halk Partisi ve Hıristiyan Demokratlar Partisinden 4 olmak üzere, toplam 19 bakanı olacak.


Independent Türkçe, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU