Dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya'daki felsefeci "hayatın anlamını" 5 kelimeyle açıkladı

Frank Martela bu soruyla çok sık karşılaştığını söyledi

Finlandiya, Birleşmiş Milletler'in 2012'den beri yayımladığı Dünya Mutluluk Raporu'nda son 6 yılda ilk sırada yer aldı (AFP)

Üst üste 6 kez dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya'da yaşayan Frank Martela, hayatın gerçek anlamını 5 kelimeyle açıkladı. Fin felsefeci, cuma CNBC'de yayımlanan yazısında "Kendinizi başkaları için anlamlı kılın" dedi.
 

Kitap
Frank Martela'nın Mükemmel Bir Hayat - Anlamlı Bir Varoluş için Öneriler (A Wonderful Life: Insights on Finding a Meaningful Existence) adlı kitabı 2021'de yayımlanmıştı (Harper Design)


Psikoloji üzerine de araştırmalar yaptığına dikkat çeken Martela, "Hayatın anlamı ne?" sorusuyla çok sık karşılaştığını belirtti:

Ancak bundan daha büyük bir soru yaşamın kozmik anlamıyla ilgili değil, hayatta anlamın nasıl bulunacağıyla ilgili. Hayatı size değerli önemli ve değerli hissettiren nedir?

Bütün ömrünü dünyanın en mutlu ülkesinde geçirdiğini vurgulayan Martela, hem toplumla hem de tutkularınızla derin bağlar kurarak "kendinizi başkaları için anlamlı kılabileceğinizi" söyledi.

Helsinki Üniversitesi'nde felsefe, Tampere Üniversitesi'nde psikoloji doktorasını tamamlayan araştırmacı bu yolda 5 ipucu verdi:

Başkalarının beklentileri için değil kendiniz için yaşamak

Martela, Finlandiya'da halkın başarının toplumdaki karşılığıyla pek ilgilenmediğini ve bu yüzden statü endişesinden pek etkilenmediğini belirtti:

Başkasının sizin adınıza seçtiği bir yolda ilerlediğiniz için ilginizi kaybettiyseniz, tükenmişseniz ya da kızgınsanız bir amaç uğruna yaşamak zor olabilir.  Doktorluk gibi anlamlı bir iş bile eğer kalbiniz o işte değilse boş gelebilir.

Psikoloji uzmanı, sizi mutlu eden işleri yapmanız gerektiğini ifade etti.

Uzmanlaşmak ve bilgiyi paylaşmak

Martela'ya göre başkalarına yardım etmenin en iyi yollarından biri şu üç gereksinimi karşılayan bir şey bulmak:

  • Onda iyi olmak
  • Sizi heyecanlandırması
  • Başkaları üzerinde pozitif etkisi olması

Martela, "Sizi tatmin eden bir iş ya da hobi bulduğunuzda tüm dikkatinizi bunda uzman olmaya verin. Sonra da bunu çevrenizle paylaşın" dedi

Rastgele iyilik yapmak

Araştırmacı, mutlulukla ilgili derslerinde öğrencilerini günde üç rastgele iyilik yapmaya teşvik ettiğini açıkladı:

Bu, postacıya bir bardak su ikram etmek, büyükanne ve büyükbabayla vakit geçirmek ya da bir turiste yol tarif etmek kadar basit olabilir.

Yardım etmenin uzun vadede sağlığa iyi geldiğini söyleyen Martela, "Araştırmalar ailesine, arkadaşlarına ve komşularına duygusal destek veren kişilerin daha uzun yaşama ihtimalinin yükske olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

İyi bir komşu olmak

Martela, Fince bir kelime olan "talkoot"un tek başına yapılamayacak bir şeyi yapmak için birlikte çalışmak" anlamına geldiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede geçmişte halkın birbirine yardım ettiğini belirten felsefeci, bu geleneğin devam ettiğinin altını çizdi:

Bu tür bir kültür, Finlerin vergi ödemek gibi vatandaşlık görevlerine dair neden genellikle olumlu hissettiğini gösteriyor. Bunu, bütünün iyiliği için gerekli görüyorlar.

Sessizce birlikte zaman geçirin

Martela, "İnsanların hayatınızın önemli bir parçası olmak için büyük jestler yapmasına gerek yok. Sessizlik içinde birlikte olmak, birbirimize bağlı ve sevildiğimizi hissettirmek için yeterli" ifadesini kullandı:

Benim için derin anlamlar ve bağlar taşıyan anlar arasında babamla ya da bir arkadaşımla saunaya gidip sonrasında sessizce dışarıda oturup doğayı izlemek var.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU