İsveç'te maskeli saldırganlar tiyatrodaki anti-faşist etkinliğe sis bombasıyla saldırdı

"İsveç demokrasisine saldırı" diye kınanan olayın ardından üç kişi hastaneye kaldırıldı

Neo-nazilerin gerçekleştirdiği düşünülen saldırılarda bazı panel katılımcıları saldırganların yumruklarına maruz kalarak yaralandı (Erik Glaad/Expo)

İsveç polisi, çarşamba gecesi maskeli birkaç saldırganın Stockholm'da düzenlenen anti-faşist bir etkinliğe ev sahipliği yapan tiyatroyu basarak oradaki topluluğa saldırdığını ve sis bombaları patlattığını belirtti. 

Sol görüşlü Sol Parti (Vansterpartiet) ve Yeşiller Partisi'nin (Green Party), İsveç başkentinin güney banliyölerinden birinde bulunan Gubbangen tiyatrosunda düzenlediği etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı. Etkinliğe bir üyesiyle katılan ırkçılık karşıtı Expo Vakfı, saldırı sonrasında üç kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson saldırıyı kınayarak bunu İsveç demokrasisine yapılmış bir saldırı diye nitelendirdi. TT haber ajansına göre Başbakan, bu tür olayların ülkede yeri olmadığını da sözlerine ekledi.

Kristersson, "Demokratik bir toplantıya yapılan saldırı, tüm demokrasimize yapılmış bir saldırıdır" dedi.

Expo, maskeli saldırganların etkinlik başlamak üzereyken tiyatroya girdiklerini ve biber gazıyla sis bombası kullandıklarını belirtti. 

Vakıf, saldırganları "bir grup Nazi" diye tanımladı.

Expo, "Naziler, fiziksel şiddet kullanarak ziyaretçilere saldırdı" diye belirtti ve saldırganların "giriş salonunu dumanla dolduran bir tür sis bombası atmadan önce binayı tahrip ettiklerini" ifade etti. 

Expo tarafından yayımlanan görüntülerde panik içindeki katılımcıların mekandan kaçmaya çalıştığı görülüyor.

Saldırı tüm siyasi partiler tarafından kınandı. Henüz herhangi bir tutuklama yapılmadı.

SVT kanalına göre Sol Parti'den Nooshi Dadgostar, "bireyler arasında eşitlik" anlamına gelen etkinliğe "Nazi gibi görünen kişilerin şiddetle saldırıldığını" söyledi.

Dadgostar; ülkedeki "tüm siyasi güçleri", "demokrasimizi tehdit eden radikal sağa" karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU