Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Rusya'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 Mart'ta "Crocus City Hall" konser salonuna düzenlenen terör saldırısı nedeniyle yaralananların tedavisinin sürdüğünü söyledi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, internet sayfasında, Moskova'daki konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ölenlerin listesini güncelledi.

Listede, güncellemenin ardından 143 kişi yer aldı.


İsmailağa Cemaati: Cübbeli Ahmet Hoca'nın tekkemiz ve cemaatimizle hiçbir ünsiyetinin kalmadığını duyururuz

İsmailağa Cemaati’nin X hesabından kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’yle ilgili bir açıklama paylaşıldı. 

İsmailağa İstişare Heyeti imzalı açıklamada "Bir süredir kendisiyle yapılan istişarelere rağmen tavrını değiştirmemekte ısrar eden, ihvânımızı ve kamuoyunu yanlış biçimde yönlendirmeyi sürdüren Cübbeli Ahmet Hoca, söz ve davranışlarıyla tarîkatımıza ve hizmetlerimize zarar veren biri hâline gelmiş ve Hasan Efendi (Kuddise Sirruhû) Hazretlerimizin şeyhliğini kabul etmemiştir. Bu gerçeğe binaen kendisinin tekkemiz ve cemaatimizle hiçbir ünsiyetinin kalmadığını, görüş ve açıklamalarının cemaatimiz açısından hiçbir bağlayıcılığının bulunmadığını ihvânımıza ve tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz" ifadeleri yer aldı.


Kassam Tugayları lideri Dayf'ten, Müslümanlara Filistin'e akın etmeleri çağrısı

Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed-Dayf, Arap ve İslam dünyasındaki Müslümanları Filistin'e doğru yarın değil, hemen şimdi akın etmeye çağırdı.

Dayf'ın konuya ilişkin sesli mesajı, Hamas'ın Telegram hesabında yayınlandı

Kassam Tugayları lideri Dayf, mesajında ​​Ürdün, Lübnan, Mısır, Cezayir, Mağrip, Pakistan, Malezya, Endonezya ile Arap ve İslam dünyasının her yerindeki insanlara çağrıda bulundu.

Dayf, "Filistin'e doğru yarın değil, şimdi akın etmeye başlayın ve kısıtlamalar, sınırlar veya ülkelerin rejimleri sizi Mescid-i Aksa'nın kurtarılmasına katılma şerefinden mahrum etmesin." dedi.


Demirtaş'ın avukatları: Müvekkilimizin DEM Parti'ye bir mektup ilettiği haberleri tümüyle uydurmadır

Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Sealahattin Demirtaş'ın avukatlarından "Yerel seçime müdahale için DEM Parti Genel Merkezi'ne mektup yazdı" iddiasına yanıt geldi. 

Açıklamada "Müvekkilimiz sayın Selahattin Demirtaş'ın DEM Parti Genel Merkezi'ne seçime ilişkin bir mektup ilettiği haberleri tümüyle uydurmadır" denildi.


RTÜK Başkanı Şahin: Hiçbir siyasi ismin veya bürokratın yakını için usulsüz işlem yapılmamıştır

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, kurul hakkındaki bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan haberler hakkında açıklama yaptı.

Şahin, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada "Hiçbir siyasi ismin veya bürokratın yakını için haksız, sınavsız ve usulsüz işlem yapılmamıştır" dedi.


İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında son 24 saatte 16 kişi hayatını kaybetti

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, Lübnan'ın sınır bölgesinde yer alan Nakura beldesindeki bir kafeye füze ile saldırı düzenledi.

Nakura'daki saldırıda en az 3 kişinin hayatını kaybettiği ve bazı kişilerin de yaralandığı ifade edildi.

İsrail ordusu ayrıca Teyr Harfa beldesindeki İslami İzci Derneği'ne bağlı sivil savunma ekiplerinin bulunduğu binaya hava saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırı nedeniyle sivil savunma ekiplerinden 6 kişinin öldüğü, bazılarının halen enkaz altında oldukları belirtildi.

İsrail ordusu bugün Habbariye beldesindeki Cemaat el İslamiye'ye bağlı acil yardım ekibine yönelik hava saldırısı düzenlemiş, toplamda 7 kişi ölmüştü.

İsrail'in son 24 saatte Lübnan'a yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı böylelikle 16 kişi olarak kayda geçti.


İsrail ordusu, Gazze'de 1 askerinin daha öldüğünü açıkladı

İsrail ordusunun internet sitesinden yapılan açıklamada, Givati ​​Tugayı 435. Tabur'dan Çavuş Nissim Kahlon'un (21) Gazze Şeridi'nin güneyinde çıkan çatışmada öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, çavuşun öldürülmesi ya da çatışmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmedi.

 Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 597'ye yükseldi.


ABD, İsrail'in Gazze'de "soykırım" uyguladığını savunan BM raporunu reddetti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'in "İsrail'in Gazze'de Filistin halkına soykırım uyguladığını" savunan raporunu kabul etmediklerini belirterek, İsrail'in "soykırım işlemediğini" savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Gazze'deki son durumu değerlendirdi.

BM Filistin Özel Raportörü Albanese'in dün açıkladığı ve "İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik eylemlerinin soykırım eşiğini geçtiğini" ifade ettiği raporunu yorumlayan Miller, İsrail'in işlemiş olabileceği savaş suçlarıyla ilgili tartışmaya hiç girmeden Tel Aviv'e bu konuda tam destek verdiklerini söyledi.

Albanese'in bu görevde olmasından rahatsız olduklarını kaydeden Miller'ın, Özel Raportörün aynı zamanda "antisemitik açıklamalar" yaptığını savunması dikkati çekti.

Miller, raporla ilgili, "Daha önce de belirttiğimiz gibi (İsrail'e karşı) soykırım iddiaları temelsizdir. Bununla beraber Gazze'deki sivil can kaybı miktarından dolayı da endişeliyiz ve bunu İsrail hükümetine her fırsatta dile getiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.


Fatih'te iş yerinde kadını darbeden ve dini değerlere hakaret ettiği iddia edilen zanlı tutuklandı

İstanbul Fatih'te bir kadını darbederek dini değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

Emniyet birimlerinin çalışması sonucu kadını küfürler eşliğinde darbeden A.Ü.Ş'nin gözaltına alındığı belirtilerek şu bilgiler verildi:

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçundan hakkında işlem yapılan şahsın sorgusunda 'iş yerinden hırsızlık, kasten yaralama, uyuşturucu madde kullanma, ailenin korunmasına ilişkin kanuna muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 11 suç kaydının olduğu anlaşılmıştır.


Hollanda'da PEGIDA lideri, Kur'an-ı Kerim'e hakaretten gözaltına alındı

Hollanda’da ırkçı ve aşırı sağcı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e hakaretten gözaltına alındı.

Hollanda polisinden yapılan yazılı açıklamada, Wagensveld’in Kur’an-ı Kerim’i köpek tasmasına takarak salladığı ve yerlerde sürüklediği belirtildi.

Açıklamada, Wagensveld’in yaptığı eylem ile geçen hafta Arnhem Belediyesi tarafından Kur’an-ı Kerim’e hakaret nedeniyle kendisi için konulan eylem yasağını çiğnediği ve bu nedenle mahkemede gözaltına alındığı ifade edildi.

Arnhem kentine giriş yasağı bulunan Wagensveld’in, mahkemeye gelmesinin istisnai bir durum olduğu belirtilen açıklamada, yaptığı diğer eylemlerin bunu kapsamadığı kaydedildi.

Arnhem Belediyesi geçen hafta, Wagensveld’in 23 Mart'ta planladığı Kur’an-ı Kerim yakma eylemini kamu düzeninin bozulması ve tehlikeye girmesi nedeniyle yasaklamıştı.


Kosova'nın Avrupa Konseyine tam üye olmasını tavsiye eden rapor onaylandı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, Kosova'nın Konseye "önkoşulsuz" tam üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu onayladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesinin, ülkesinin Konseye üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu onayladığını duyurdu.

Osmani, üyelik yolunda bir adımın daha tamamlandığını vurguladığı paylaşımında, "Tüm vatandaşlarımızın, Kosova'nın tam üyeliği yoluyla Avrupa Konseyi araçlarına hakkıyla erişmelerini sağlamak için müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

AKPM Genel Kurulu, 18 Nisan'da Kosova'nın Konseye üyelik başvurusunu oylayacak. Başvurunun Genel Kurul oylamasından geçmesi halinde Kosova'nın Konseye üyeliğiyle ilgili son sözü mayısta toplanacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi verecek.


Belçika Başbakanı: PKK gibi, terör örgütü olarak sınıflandırılan bir örgüte sempati gösterisi yapmak ve provokasyonda bulunmak tolere edilemez

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında, son günlerde terör örgütü PKK yandaşlarının, ülkenin farklı yerlerinde Türkleri hedef alan saldırılarıyla ilgili konuştu.

Belçika'da düşünce ve ifade özgürlüğü içinde yaşandığını belirten De Croo, "PKK gibi, terör örgütü olarak sınıflandırılan bir örgüte sempati gösterisi yapmak ve provokasyonda bulunmak tolere edilemez." ifadesini kullandı.

De Croo, PKK'nın Avrupa'da da terör örgütü olarak kabul edildiğini vurgulayarak "Şu mesajı açıkça vermek istiyoruz: Provokasyonlar durmalı." dedi.

Şiddet olaylarına yurt dışından gelen çok sayıda kişinin de katıldığını kaydeden De Croo, "Ancak bunun yurt dışından organize edildiğine dair elimizde herhangi bir bulgu yok." diye konuştu.


Kılıçdaroğlu: Partimin bütün adaylarına desteğim tamdır

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada CHP'nin adaylarını desteklediğini yineledi.

Kılıçdaroğlu şunlar kaydetti:

Sahte pankartçılara; Sahte pankartlardan medet umanlara, Bir yerlere yaranabilmek için seçimleri manipüle edenlere,
Kötü kalpli insanlara…

“Bilal'e anlatır gibi” son kez anlatıyorum… 
 
❗️ "Kılıçdaroğlu sahaya inerse duygusal kopuş olur, seçmen sandığa gelmez" şeklindeki tezlerine saygı duyup bu teze sadık kalan ve istenilen şekilde sessizce  kenarda oturan ben,

❗️ "Kılıçdaroğlu neden sessiz kalıyor, neden seçim için çalışmıyor." denilerek, haksızca ve hayasızca eleştirilen ben,

❗️Partimizin Genel Başkanına yapılan bütün hakaretlere karşı çıkan ve her fırsatta kurumsal kimliğimizi korumaya çalışan ben,

❗️Defalarca ama defalarca partimin bütün adaylarına destek çağrısı yapan, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 400 belediyesinin tamamını kazanacak gücünün olduğunu ve hedefimizin bütün belediyeler olduğu vurgusunu yapan ben,

❗️Bütün bunlara rağmen, "Kılıçdaroğlu partisinin seçimi kaybetmesini istiyor" iftirasına uğrayan yine ben..

❗️Tekrar ediyorum; PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR!
 
Ayrıca; okuduğum yorumlarda ölmemi çok arzuladıklarını söyleyen trollere ve muhalif gibi görünen ama ülkemize değil de kendi istikballerine çalışanlara söylüyorum: Evet, birgün öleceğim ama şunu aklınızdan asla çıkarmayın; ölene kadar sizinle mücadele etmeye devam edeceğim! 

Bunu da asla unutmayın: Cumhuriyet Halk Partisi teslim alınamaz bir kale olarak ebediyen var olacaktır…


Donald Trump, internet üzerinden İncil satışına başladı

ABD'de kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi partiden yeterli delege sayısına ulaşarak adaylığını garantileyen eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkındaki davalarda aldığı para cezaları ile yüzleşirken internetten İncil satışına başladı.

Trump, sosyal medya hesabı Truth Social'da yayımladığı videoda, seçmenlerini İncil satın almaya çağırdı.

Paylaşımında bu hafta kutlanacak "Kutsal Cuma" ve "Paskalya" bayramlarına işaret eden Trump, "Kutsal Haftanız kutlu olsun! Haydi Amerika'nın tekrar ibadet etmesini sağlayalım. Kutsal Cuma ve Paskalya'ya yaklaşırken sizi 'Tanrı ABD'yi Korusun İncili'nin bir kopyasını almaya teşvik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Trump, paylaşımında yayımladığı videoda da "Tüm Amerikalıların evlerinde bir İncil'e ihtiyacı var ve bende de çok var. Bu benim en sevdiğim kitap. Bu İncil'i almanızı desteklemekten ve teşvik etmekten gurur duyuyorum." dedi.

Trump'ın satın alım için yönlendirdiği internet sitesinde İncil 59,99 ABD Doları'na satılıyor.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın alımı için 2 bankaya yetki verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, iki kamu bankasına yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildi.

Bakanlığın internet sitesinde, "Kuyum İşletmelerinin İhtiyacının Sağlanmasını Teminen Bankalara Sağlanan İşlenmemiş Altın İthalatı Kotası"na ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin, dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, altın ithalatının artış hızını azaltmaya yönelik bir tedbir olarak 7 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla, işlenmemiş altın ithalatı için kota uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı.

Kota uygulaması sonrasında, piyasada işlenmemiş altın arzında yaşanan daralma nedeniyle Bakanlığa iletilen sorunların azaltılması için nisan ayından itibaren, Bakanlıkça kıymetli madenler aracı kuruluşu faaliyet izni verilen T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Vakıf Katılım Bankası A.Ş.'ye, Kuyum Ticareti Hakkındaki Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildiği duyuruldu.

Açıklamada, söz konusu uygulamaya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri tarafından ilgili ayın ilk 3 iş günü içinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. şubelerine yetki belgeleri ile birlikte ya da [email protected] e-posta adresine yetki belgelerinin taranmış hali ile birlikte talep ettikleri işlenmemiş altının kilogram olarak miktarını belirterek başvuruda bulunulması, banka tarafından ilgili kuyum işletmesine satın alabileceği miktarın bildirilmesini müteakip 3 iş günü içerisinde kuyum işletmesi tarafından bankaya ödeme yapılması gerekmekte olup, yapılacak ödemeleri müteakiben ilgili banka tarafından işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirilerek, hak sahiplerine İstanbul'daki şubelerinde teslim edilecek. Diğer taraftan, bir kuyum işletmesi tarafından aynı ay içerisinde birden çok bankaya talep iletilmemesi gerekmekte olup, aksinin tespiti halinde söz konusu kuyum işletmesinin tüm talepleri iptal edilecek.


İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda en az 9 Filistinli öldü

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin batısında "Acur" ailesine ait evi bombalaması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 8 Filistinli öldü, birçoğu da yaralandı.

İsrail ordusunun, kentin doğusundaki Şucaiye Mahallesi'ndeki Şucaiyye Kavşağına düzenlediği bombardımanda da en az 1 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze kentindeki Zeytun Mahallesi yakınındaki bölgelere İsrail savaş uçaklarının şiddetli saldırıları sonucu en az 7 Filistinli yaralandı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları da hedef alan saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini de engelleyerek halkı açlığa mahkum ettiği 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 280’i çocuk, 9 bin 340'ı kadın olmak üzere 32 bin 490 Filistinli öldürüldü, 74 bin 889 kişi yaralandı.


İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakan Momika iltica etmek için Norveç'e gitti

İsveç Göç Temyiz Mahkemesi tarafından sınır dışı edilme kararı onanan Kur'an-ı Kerim yakma provokatörü Salwan Momika, iltica etmek için Norveç'e gitti.

Göç Temyiz Mahkemesi, Göç Mahkemesi'nin Momika hakkında aldığı sınır dışı edilme kararını onadığını duyurdu.

Ülkenin Express gazetesine açıklamada bulunan Momika, Göç Temyiz Mahkemesi'nin kararı sonrası İsveç'i terk edip Norveç'e gittiğini ve Norveç'e iltica edeceğini söyledi.


Trabzon'da göçük altında kalan 3 işçi öldü

Trabzon'un Hayrat ilçesinde göçük altında kalan 3 işçi hayatını kaybetti.

AA'da yer alan habere göre; ilçeye bağlı Balaban Mahallesi'nde içme suyu hattı çalışmaları sırasında toprak kayması meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Hayrat Kaymakamı Davut Elmastaş, AA muhabirine, bölgede çalışan 3 işçinin toprak altında kaldığını belirterek, "Maalesef ekipler işçilerimizden 2'sinin cansız bedenine ulaştı. Diğer işçimizin de kurtarılması için çalışmalar devam ediyor." dedi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada ise Balaban Mahallesi'nde su hattında çalışması gerçekleştirildiği sırada meydana gelen heyelan neticesinde 3 işçinin toprak altında kaldığı kaydedildi. Açıklamada, "Olay yerinde yürütülen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde işçilerin cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Vefat eden 3 işçimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileriz" ifadeleri kullanıldı.


Gazze'de can kaybı 32 bin 490'a çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 173 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 76 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 102 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 32 bin 490'a, yaralı sayısının da 74 bin 889'a ulaştığı bildirildi. Açıklamada, hala enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurgulandı.


İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu: Kampanya sahası bakanlardan geçilmiyor

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.”Bir yerel seçim atmosferi maalesef yok. Sanki siyasi partilerin ve liderlerin yarışı varmış gibi hissediyor vatandaş. Oysa yerel seçimler karakteristik özellikleri itibarıyla diğer seçimlerden farklı. Bu seçimde ne cumhurbaşkanı seçeceğiz, ne milletvekili seçeceğiz. Bu seçimde kendi yaşadıkları yere hizmet edebilecek adayların yarışını izleyeceğiz” diyen Dervişoğlu, bakanların seçim çalışmalarına katılmalarına da şu sözlerle eleştirdi:

Bakanlardan geçilmiyor kampanya sahası. Bakanlar siyasi geçmişi olan insanlar olsa bunu yadırgamayacağım. Ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi münasebetiyle bu bakanların tamamı atanmış bürokrat olma vasfıyla kendilerini hissettiriyorlar. Sivil toplum kuruluşlarını topluyorlar, adaylarını konuşturuyorlar. Kendilerine bağlı müdürlükleri topluyorlar. Adaylarını konuşturuyorlar. Devlet hızla bir parti devleti olmaya doğru evriliyor. Bu demokrasimiz açısından da benim açımdan da partim açısından da bir yerde tehlikeli bir durumla karşı karşıya bulunduğumuza delalet ediyor. O sebeple burada hükümeti yönetenlere sesleniyorum. Yerel seçimler üzerinden ellerini çekiniz. Bizim adaylarımız yaşadıkları yönelim, etkin ve etkin kişilerin oraları yönetebilecek projeleriyle hareket ediyorlar. Ve İzmir'e hizmet etme aşkıyla da yanıp tutuşuyorlar.

AA-20240327-34108889-34108888-IYI_PARTI_GRUP_BASKANVEKILI_DERVISOGLU_IZMIRDE_SECIM_SURECINI_DEGERLENDIRDI.jpg
Fotoğraf: AA

ABD'de 1,13 milyar dolarlık "Mega Millions" piyangosu sahibini buldu

ABD'de yaklaşık 1,13 milyar dolarlık "Mega Millions" piyangosunu, New Jersey eyaletinden bir kişi kazandı.

CNN'in haberine göre, yetkililer, ABD tarihinin beşinci büyük ikramiyesinin verildiği "Mega Millions" piyangosunun sahibini bulduğunu açıkladı. Yaklaşık 4 aydır devreden, New Jersey'den bir talihlinin kazandığı çekilişin şanslı sayıları 7, 11, 22, 29, 38 ve 4 oldu. Ülkenin farklı bölgelerinden 13 bilet sahibi, çekilen ilk 5 topun sayılarını tutturarak en az 1 milyon dolarlık ödül kazandı. New York'ta da bir kişiye 2 milyon dolar çıktı. Büyük ikramiyenin kazananı, ödülün yıllık ödenmesini kabul ederse 1,13 milyar doların tamamına, toplu halde ödeme tercih etmesi durumunda ise 537,5 milyon dolara sahip olacak.


İstanbul'da elektrikli metrobüsler 1 Nisan itibarıyla test sürüşüne başlayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) yapılan açıklamaya göre, Beylikdüzü'nden Kadıköy'e kadar 52 kilometrelik hatla 2 kıtayı birbirine bağlayan metrobüs, günde yaklaşık 1 milyon yolcu taşıyor. Metrobüs hattındaki bu yoğunluğu rahatlatmak için bir dizi yatırım yapan İBB, bu kapsamda elektrikli metrobüslerin test sürüşlerine 1 Nisan itibarıyla başlayacak. Tamamen elektrikli, çevreci, yüksek teknolojilerle donatılmış, yüksek yolcu kapasiteli elektrikli metrobüsler, 100 bin kilometrede 2,5 milyon lira yakıt tasarrufu sağlıyor. Dizel metrobüslere kıyasla yüzde 60 yakıt tasarruflu olacak elektrikli metrobüsün 420 yolcu kapasitesi bulunuyor. Elektrikli metrobüs sessiz çalışarak, kentteki gürültü kirliliğinin de önüne geçecek.


Yargıtay Başkanı, seçimin yedinci turunda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin yedinci turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Seçime sekizinci tur oylamasıyla devam ediliyor. Seçimin ilk 6 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün yedinci tur oylama yapıldı.

Oylama sonucu Yargıtay Başkanı Akarca 120, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 119, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 94 oy aldı. Hiçbir aday salt çoğunluğu bu turda da sağlayamadı.  Seçime sekizinci tur oylamasıyla devam ediliyor. Seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


"Para sayma" görüntülerine ilişkin soruşturmada Maltepe Belediye Başkanı Kılıç ifade verdi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında, ifadeye çağrılan Maltepe Belediye Başkanı Kılıç, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Savcılık katına çıkan Kılıç, "şüpheli" olarak ifadesinin alınmasının ardından adliyeden ayrıldı.

AA-20240327-34107226-34107225-PARA_SAYMA_GORUNTULERINE_ILISKIN_SORUSTURMADA_MALTEPE_BELEDIYE_BASKANI_KILIC_IFADE_VERDI.jpg
Fotoğraf. AA

Kurum: Esnafın, İstanbullunun her zaman yanında olacağız, bizi başka işler peşinde görmeyecekler

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Bayrampaşa Sebze Meyve Hali'nde esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi ve projelerini anlattı.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Kurum, otopark ve hal içi ulaşım gibi sorunları hızlı bir şekilde çözmek için kolları sıvayacaklarını vurguladı.

Burayı çok daha güzel hale getirecek çalışmaları esnafla ele ele verip yapacaklarını kaydeden Kurum, "İstanbul'a, esnafımıza yakışır, burada hem esnafımızın güzel hizmetler vereceği hem de İstanbullunun ucuz meyve, sebzeye erişebileceği anlayışla burayı baştan aşağı yenileyeceğiz" sözlerini sarf etti. Murat Kurum, İBB Başkanı seçildikten sonra kapısının herkese açık olacağını ve her zaman sahada bulunacağını dile getirerek, "Gecenin 3'ünde nasıl esnafla birlikteysek, onların derdini dinliyorsak, Murat Kurum esnafın, İstanbullunun her zaman yanında olacak. Bizi başka işler peşinde görmeyecekler." dedi.


Ateşkes müzakerelerini yürüten İsrailli ekip Doha'dan ayrıldı, görüşmelerin "çıkmaza girmesinden" Hamas'ı sorumlu tuttu

İsrail, Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik müzakereleri yürüten ekibini Doha'dan geri çağırdı ve Hamas'ın talepleri nedeniyle görüşmelerin "çıkmaza girdiğini" belirtti.

Müzakerelere katılan Mossad başkanı ile yakın olan üst düzey İsrailli yetkili, Hamas'ın Gazze'deki yöneticisi Yahya Sinwar'ı "Ramazan'da bu savaşı daha da tırmandırmak üzere sergilenen kapsamlı uğraşılar çerçevesinde" diplomatik girişimlerini sabote etmekle suçladı.

İsrail ile Hamas arasında Katar ve Mısır arabuluculuğunda yürütülen ve Hamas'ın hâlâ elinde tuttuğu 130 rehineden 40'ını salıvermesi karşılığında İsrail'in saldırılarına altı hafta ara vermesine yönelik olan müzakereler hız kazanmıştı. Hamas, yapılacak anlaşmada tüm çatışmaların sona ermesi ve İsrail kuvvetlerinin Gazze'den çekilmesini talep ederken buna karşı çıkan İsrail, Hamas yönetim ve asker kabiliyetini yok etmek üzere girişimlerini sürdüreceğini söylemişti. Hamas, aynı zamanda savaşın başlarında Gazze'nin kent merkezi ve etrafındaki alanlardan kaçan yüzbinlerce Filistinlinin bölgenin kuzeyine yeniden dönmelerine izin verilmesini istiyor.


Moskova’daki saldırıda onlarca hayatı kurtaran Müslüman gence ödül

Rusya’nın başkenti Moskova’da "Crocus City Hall" adlı konser salonuna yapılan saldırı esnasında 100’den fazla insanı kurtaran 15 yaşındaki Müslüman genç İslam Halilov'a cesaret ödülü verildi.

Rusya Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova, düzenlenen törenle, saldırı esnasında seyircilerin tahliyesine yardımcı olan 15 yaşındaki Halilov’u “Mağdurlara yardım etmede özveri, yiğitlik ve kişisel cesaret sertifikası” ile ödüllendirdi. Tahliyelere yardımcı olan bir diğer genç 14 yaşındaki Artyom Donskov da aynı ödüle layık görüldü.

Öte yandan Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin de kahraman genç Halilov’u cesareti ve insanları kurtarması nedeniyle Rusya Müslümanları “Hizmet Madalyası” ile ödüllendireceğini duyurdu. Madalyanın Moskova Merkez Camisi'nde 29 Mart’ta cuma namazında verileceği bildirildi.


“MAHZEN-21” operasyonu: 13 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'da düzenlenen "Mahzen-21" operasyonunda, elebaşılığını Süleyman Alev'in yaptığı, "Alevler" olarak bilinen göçmen kaçakçılığı organize suç örgütünün çökertildiğini, 13 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.


Biden'dan Gazze'de sağlık hizmeti isteyen göstericilere: Hakları var

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de daha fazla insani yardım ve sağlık hizmeti ulaştırılmasını talep eden Filistin destekçisi göstericilere, "Hakları var, Gazze'ye çok daha fazla (sağlık) yardımı götürmeliyiz." dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Kuzey Carolina'ya giden Biden'in sağlık sistemiyle ilgili konuşması, Filistin destekçisi göstericiler tarafından bölündü.

Biden, sağlık hizmetinin öneminden bahsederken bir gösterici, "Peki ya Gazze'deki sağlık hizmeti?" diye bağırdı, Biden ise kendisine yöneltilen bu tepkiye, "Herkes sağlık hizmetini hak ediyor." diye yanıt verdi.

Gazze'deki hastanelerin bombalandığını dile getiren göstericiler, "soykırım suçunda ortaksın" ve "derhal ateşkes" şeklinde sloganlar attı.

Bunun üzerine konuşmasına bir süre ara veren Biden, "Hakları var, Gazze'ye çok daha fazla (sağlık) yardımı götürmeliyiz." ifadesini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU