İran'ın "Gazze" drone'ları dünya gündeminde

WSJ'ye konuşan Türk yetkili, "Kimin üstün olduğunu Ukrayna'da görüyoruz" diyor

ABD'nin tüm engelleme çabalarına rağmen İran silah sanayii büyüyor (SNN)

Katar'ın başkenti Doha'da bu ay düzenlenen uluslararası silah fuarı pek çok farklı ülkenin mallarını görücüye çıkarırken ilgi çeken üreticilerden biri de İran oldu. 

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, üstünde Gazze yazan drone'u bugün haberleştirdi. Amerikan, Çinli ve Türk rakipleriyle aynı sahnede yer alan İran'ın "amiral gemisi" niteliğindeki bu insansız hava aracını, ilk kez kendi toprakları dışında sergilediği bildirildi. 

Filistin'deki gerginliğin 2021'de artmasının ardından İran'ın dayanışma amacıyla "Gazze" adını taktığı Şahid-149 tipi insansız hava aracının özellikleri resmen şöyle: 2 bin kilometre menzile, 21 metre kanat açıklığına ve uydu bağlantısına sahip. Ayrıca 13 adet hassas güdümlü bomba yüküyle İran'dan İsrail'e kadar gidebiliyor. Örneğin Şahid-129 tipi drone'lar yalnızca 4 adet bomba taşıyabiliyor. 


Mart 2023'e kadar olan bir yıllık dönemde bir milyar dolarlık silah sattığını kasımda açıklayan İran, bir önceki seneye göre satış hacminin üç katına çıktığını da bildirmişti. Şahid drone'ları bu gelişmede büyük pay sahibi. 

Tahran'ın bu ticareti hakkında konuşan ABD'li yetkililer Moskova'ya kısa menzilli balistik füze, Afrika kaynaklarıysa Sudan'a patlayıcı yüklü drone sattıklarını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler'in Tahran'a nükleer silah üretmeye çalıştığı gerekçesiyle uyguladığı füze ve drone ihracatı yasağının ekimde bittiği ve ABD'yle müttefiklerinin bu satışlardan endişe duyduğu hatırlatıldı.

Ürdün'de ABD personelinden üç kişiyi öldürerek gündem olan İran destekli Iraklı milislerin yanı sıra Filistin'de Hamas, Yemen'deyse Husilerin İran silahlarını kullandığı vurgulandı. 

Batılı istihbarat örgütlerinin bu fuarla İran'ın teknolojisine dair bilgi sahibi olduğunu belirten WSJ, "doğrudan rakip" diye adlandırdığı Çin ve Türkiye'nin de Tahran'a gözlerini diktiğini iddia etti. 

Gazete, kendilerine konuşan bir Türk savunma sanayii yöneticisinin kendisinden emin bir şekilde şu ifadeleri kullandığını bildirdi:

Onların drone'ları Ukrayna'da bizimkilerle karşı karşıya geliyor. Onlar hedefi vurmak için bir düzinesini feda etmek zorunda kalıyor, bizimkilerse daha isabetli.

Çinli yetkililerse İran'ın daha ucuza daha kalitesiz mal tedarik ettiğini ve bunun haksız rekabet yarattığını öne sürdü. WSJ'ye konuşan bir Çinli, Tahran'ın ters mühendislikle kendi ürünlerinin taklidini yapıp sattığını iddia etti.

 

Independent Türkçe, WSJ, AA

DAHA FAZLA HABER OKU