ABD'den, İran'ın silah programlarını destekleyen tedarik ağlarına yönelik yeni yaptırım: Aralarında Türkiye'den şirketler de var

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Umman ve Almanya merkezli tedarik ağları, İran’a füze yapımında kullanılabilecek karbon fiber, epoksi reçine ve benzeri ürünleri sağladı

ABD Hazine Bakanlığı / Fotoğraf: AA

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın balistik füze, nükleer ve savunma programlarını destekleyen üç tedarik ağına yönelik yaptırım açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptığı açıklamasına göre, İran, Türkiye, Umman ve Almanya merkezli tedarik ağları, ülkeye füze yapımında kullanılabilecek karbon fiber, epoksi reçine ve benzeri ürünleri sağladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Almanya'da bulunan ve İran-Almanya çifte vatandaşlığına sahip olan Maziar Karimi'nin karmaşık aracılar ve paravan şirketler yoluyla İran Devrim Muhafızları için epoksi reçine ve başka ürünler sağladığını açıkladı.

Bakanlık, Karimi'nin, kullandığı paravan şirketler arasında Türkiye'de bulunan Tit Uluslararası Nakliyat Deri Tekstil Gıda Sanayi ve Ticaret şirketinin bulunduğunu kaydetti.

Açıklamada yaptırım listesindeki ikinci tedarik ağı olan Türkiye merkezli Gökler Dış Ticaret şirketinin de, İran Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Komutanlığı'na ve bağlı ortaklıklarına karbon fiber sağladığı belirtildi.

Bakanlık ayrıca, şirketin genel müdürü ve Türk vatandaşı Mahmut Gök'ün İran'a yapay grafit tedariklerini şirket adına kendisinin yürüttüğünü belirtti.

Açıklamaya göre, Gök kendisine ait üç farklı şirketi İran’a ürün tedariki sağlarken kullandı. Skies Petroleum Dış Ticaret aracılığıyla ürünlerin taşımacılığını yapan Gök, yönetim kurulu başkanı olduğu DM Gold Kıymetli Madenler şirketini yasadışı tedarik işlemlerinde paravan şirket olarak kullandı.

Yakın zamanda Gök, İran'daki müşterileri için yeni bir paravan şirket olarak Klas Kimyasal Ürünler Ticaret şirketini kurdu.

Yaptırım uygulanan üçüncü ağ kapsamında da, silahlanmada kullanılan kompozit üretimi ve tedariğinin bir parçası olarak ABD Hazine Bakanlığı, Türk vatandaşı Hidayet Kanoğlu'nu listeye ekledi.

Açıklamada, Kanoğlu'nun, İran'da bulunan Sazeh Morakab şirketi için reçine ve sertleştirici tedarik ettiği kaydedildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU