Maliki'den Sadr'a Irak seçimleriyle ilgili gizli mesajlar

Eski Başbakan Nuri el-Maliki erken seçim ihtimaline açık

Mukteda es-Sadr / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Beş Şii kaynak, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a ‘gizli aracılar vasıtasıyla mesajlar ilettiğini’ ve Sadr'ın yaklaşan parlamento seçimleri yoluyla siyasi sürece geri dönmesini, gerekirse erken seçim konusunun da görüşülmesini istediğini söyledi.

Kaynaklar Maliki'nin ‘Sadr Hareketi’yle iletişimi başlatan kişi olduğu ve son iki hafta içinde Sadr'a bağlı isimlerle bir araya gelerek, seçimlere ilişkin vizyonunu ve yasada yapmayı planladığı değişiklikleri anlattığı’ konusunda hemfikir.

Şarku'l Avsat'ın cumartesi günü yayınladığı bir rapor, Maliki'nin, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin bir sonraki parlamentodaki şansını azaltmayı amaçlayan değişiklikler içeren yeni bir seçim yasası hazırladığını ortaya çıkardı.

Kaynaklara göre Maliki'nin değişiklikleri, Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin ağırlıklarını önceden belirlemek ve Şii bir müttefikin daha fazla sandalye kazanmasını önlemek için tasarlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Erken seçim bile mümkün”

Beş Şii kaynağa göre Sadr'la iletişim kurmaya çalışan tek Şii taraf Maliki değil. Ammar el-Hekim ve Hadi el-Amiri gibi liderler de Sadr'dan ‘siyasi sürece dönüşüyle ilgili planlarını öğrenmek’ istediler.

Kaynaklardan biri Şarku'l Avsat'a, “Şu ana kadar bilinmeyen aracıların Koordinasyon Çerçevesi ve Sadr Hareketi arasında yaklaşan seçim yasasındaki değişikliklerle ilgili mesajlar ilettiğini” söyledi. Ancak kaynaklara göre asıl sürpriz, Maliki ve Sadr'ın önerilen değişikliklere ilişkin görüşlerinin ‘büyük ölçüde aynı olabileceği’.

Maliki bugünlerde görüştüğü kişilerle ‘erken seçimlerin yapılabilirliği’ konusunu müzakere etti ve kesin bir tavır takınmadan konuyu Sadr Hareketi’yle birlikte incelemeye açık olduğunu söyledi.

Hareketten bir kaynak “Maliki, Sadr'ın bir sonraki seçimlere katılacağından emin. Aracılara Sadr'a güçlü bir getiri sağlayacak, seçim yasasının en iyi versiyonu üzerinde Sadrcılarla anlaşmaya hazır olduğunu söyledi” dedi.

Üç kaynak ‘Maliki'nin Sadr'dan henüz açık ve doğrudan bir yanıt almadığını’ doğruladı. Ancak aracılar ‘önerilen değişikliklerin kabul edilebilir olabileceğini’ söyledi.

Özel görüşmelere aşina bir kaynak ise “Maliki'nin aracılarla konuşurken çok dikkatli olduğunu, nabız tuttuğunu ve mesajlar verdiğini ve bunların Sadr'a ulaşacağından emin olduğunu” söyledi.

Sadr şu ana kadar sessizliğini korudu ve yaklaşan seçimler için Koordinasyon Çerçevesi hazırlıklarının hızlandığına dair bilgiler konusunda herhangi bir görüş bildirmedi.

Sadr'a yakın isimler, kendisi ile Koordinasyon Çerçevesi arasında aracılar ve mesajlar olup olmadığı konusunda Şarku'l Avsat'a yorum yapmaktan kaçındı. Bu kişilerden biri, “Sadr bugünlerde Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler için yardım toplamakla meşgul” ifadesini kullandı.

Sadr, pazartesi günü Gazze halkı için bağış toplamak üzere bir kampanya başlattı ve bağışların toplanması için Necef'teki Seyyide Zeynep Camii'ni tahsis etti.

Bu arada Sadr Hareketi’ne bağlı dijital platformlar, Sadr'ın bir grup takipçisine seslendiği 2022 Mart tarihli bir videoyu yeniden yayınladı. Söz konusu videoda Sadr şu ifadeleri kullanıyor:

Her seçimde düşmanlarıyla bile ittifak ve koalisyon istiyorlar. Kendi adıma tekrar ediyorum, attarın karışımına katılmayacağım. Ya ben çoğunluk hükümetinde olurum ve onlar muhalefette olur ya da tam tersi.

Sadr Hareketi’ne katılım

Sadr Hareketi’nin siyasi aktivistlerinden İsam Hüseyin’e göre Koordinasyon Çerçevesi, Sudani’nin yaklaşan yasama seçimlerinde, özellikle de başkent Bağdat'ta önemli sayıda sandalye kazanmasını bekliyor ki bu gerçekleşirse, şu anda var olan Şii ittifakı için sonun başlangıcı olur.

Hüseyin “Koordinasyon Çerçevesi, Sudani'nin Bağdat'ta yaklaşık 200 bin oyla kazanmasını bekliyor ki bu mevcut yasaya göre yaklaşık 15 sandalye için yeterli. Önerilen değişiklikler ise bu oyları bir sandalyeye dönüştürmeyi amaçlıyor ve Koordinasyon Çerçevesi içindeki anlaşmazlığın kaynağı da bu” dedi.

Şarku’l Avsat tarafından daha önce yayınlanan bir rapor, Koordinasyon Çerçevesi'nin Sudani'nin geleceğiyle ilgili yeni bir gösterge ve yerel seçimlere katılmamış olmasına rağmen, bir sonraki parlamentoda yaklaşık 60 sandalye kazanma olasılığı ile uğraştığını ortaya koymuştu.

Şarku'l Avsat'a konuşan bir başka kaynak ise “Maliki'nin, en büyük düşmanlarının yokluğunun kendisine güvencesiz müttefiklerin varlığıyla denge sağlamadığını fark ettikten sonra, Koordinasyon Çerçevesi ile en kötü senaryoya hazırlanmak istediğini” söyledi. Kaynak, “Maliki ile ilgili Koordinasyon Çerçevesi aşamasının sona erdiğini söylemek için henüz çok erken” ifadesini kullandı.

Haftalardır Koordinasyon Çerçevesi ofislerinden, Sudani ile Şii figürler arasında sonuçsuz bir koalisyonun yükseldiğine dair işaretler geliyor.

İki kaynağa göre Maliki, Sudani-Hazali ikiliğinin Koordinasyon Çerçevesi’nin dağılması anlamına gelebileceğine ve bu tür bir dengesizliğin ciddi yansımaları olacağına inanıyor.

Bir kaynak ise şu değerlendirmede bulundu:

Hazali ile geniş bir Şii ittifakına sahip olan Sudani arasındaki koordinasyon olasılığı, Sudani’nin seçim sonrası aşama üzerinde kontrol sahibi olması anlamına gelecektir.

Kaynak, ‘mevcut koşulların Maliki'yi Sadrcıları geri dönmeye teşvik etmeye ve kendi kontrolü dışına çıkan her türlü umut verici Şii ittifakının önünü kesmeye sevk ettiğini’ vurgulayarak şunları söyledi:

Maliki'yi en çok endişelendiren şey, Hazali-Sudani ikilisidir. Zira şu anda Sadr ile güçlü bir ikili arayışında.

Şii bir kaynağa göre Maliki, “İran'ın, Sadr'ın izole edilmesinin Şii bölünmesini şiddetlendireceği ve işleri çatışmaya sürükleyeceği görüşüne sahip” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU