İran yargısı muhalif Tonder grubunu ve ABD'yi 2,5 milyar dolar ödemeye mahkûm etti

Tonder 14 kişinin ölümüne 215 kişinin de yaralanmasına yol açan patlamayı planlamakla suçlanmıştı

Cemşid Şarmehd’in Şubat 2022'deki duruşması sırasında Alman pasaportu bir ekranda gösteriliyor / Fotoğraf: AFP

İran yargısı, ABD ve muhalif grup Tonder'in 2018'deki ölümcül bir bombalama olayı nedeniyle 2 milyar 475 milyon dolar ödemesine karar verdi.

İran İstihbarat Bakanlığı, Tonder'i 2008 yılında güneydeki Şiraz kentinde İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı bir Hüseyniye'de meydana gelen ve 14 kişinin ölümüne 215 kişinin de yaralanmasına yol açan patlamayı planlamakla suçlamıştı.

İran yargısı, İran Devrim Mahkemesi tarafından verilen kararın, hayatta kalan 116 kişi ve yaralılar tarafından Tonder grubuna karşı açılan bir davaya dayandığını söyledi.

İran, komşu bir ülkeyi ziyaret ederken kaçırılan İran asıllı Alman vatandaşı Cemşid Şarmehd'i Ağustos 2020'den bu yana cezaevinde tutuyor. Şarmehd, 2020 yılında ‘terör eylemleri planlamak ve yönetmek yoluyla yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak’ suçlamasıyla idama mahkûm edilmiş ve İran Yüksek Mahkemesi geçen yıl Nisan ayında cezasını onamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran yargısından yapılan açıklamada Şarmehd ve diğer sanıklar hakkında verilen karara iki ay içinde itiraz edilebileceği belirtildi.

Daha önce Şarmehd'in ailesi kendisine yönelik suçlamaları saçma olarak nitelendirmişti. Şarmehd 1980'lerin başında Almanya'ya göç ettikten sonra ABD'ye taşınmıştı.

Los Angeles merkezli az bilinen bir grup olan Tonder, 1979 Devrimi’yle devrilen İran Şahı'nın rejimini geri getirmeyi amaçladığını söylüyor. Grup, yurtdışında İran karşıtı radyo ve televizyon istasyonları işletiyor.

Grup, Haziran 2019'da Şiraz'daki bir eğitim kurumunun bombalanmasının ve 2016'da bir rafineride meydana gelen patlamanın arkasında olduğunu söyleyerek bazı saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

İran 2009 yılında, 2008 yılındaki bombalama olayına karışmaktan hüküm giyen üç kişiyi idam etti.

İran yargısı 6 Aralık'ta, dört yıl önce Bağdat'ta bir ABD hava saldırısında öldürülen DMO'nun dış operasyonlar ayağını yürüten Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi nedeniyle ABD yönetiminin yaklaşık 50 milyar dolar tazminat ödemesini talep eden bir karar yayınladı.

Ekim ayı sonunda bir İran mahkemesi, ABD hükümetinin 1980 yılında ABD elçiliğindeki rehinelerin serbest bırakılması için düzenlenen başarısız operasyonun mağdurlarına 420 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

2016 yılında ABD Yüksek Mahkemesi, ABD'de dondurulan İran varlıklarının, Washington tarafından Tahran'a atfedilen 1983'te Beyrut'taki Deniz Kuvvetleri kışlasının bombalanması ve 1996'da Suudi Arabistan'daki bir bombalama eylemi de dahil olmak üzere saldırıların mağdurlarına tazminat ödemek için kullanılabileceğine karar verdi.

ABD'de 11 Eylül 2001'de meydana gelen olayların bazı mağdurları, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan İran varlıklarına el konulması için dava açma girişiminde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU