Trump, Illinois önseçiminden men edildi

Seçmenler ABD Anayasası'nın 14. Değişikliği'nin ayaklanma karşıtı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle eski ABD Başkanı'nın, eyaletin oy pusulalarından diskalifiye edilmesi gerektiğini savundu

(AP)

Donald Trump, 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre Binası baskınındaki rolü nedeniyle Cumhuriyetçi Parti'nin Illinois'daki başkanlık önseçiminin oy pusulasında yer almaktan diskalifiye edildi.

Çarşamba günü Cook County Bölge Yargıcı Tracie Porter, ABD Anayasası'nın 14. Değişikliği'nin ayaklanma karşıtı maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle eski ABD Başkanı'nın eyaletin 19 Mart'taki önseçim ve 5 Kasım'daki genel seçim oy pusulasından diskalifiye edilmesi gerektiğini savunan seçmenlerin yanında yer aldı.

Öte yandan Yargıç Porter, eski başkanın yapması beklenen temyiz başvurusunu hesaba katarak kararının yürürlüğe girmesini erteledi.

Cumhuriyetçilerin 2024 adaylık yarışını ülke çapında önde götüren Trump'ın bir kampanya sözcüsü, kararı "anayasaya aykırı" diye nitelendiren bir açıklama yaparak böyle bir niyet olduğunu doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Illinois davasının ve benzer itirazların sonucuna muhtemelen, şubatta Trump'ın oy pusulasında yer alma yeterliliğiyle ilgili savunmaları dinleyen ABD Yüksek Mahkemesi karar verecek. Trump'ın "dokunulmazlık" savunmasına ilişkin sözlü savunmalarsa 22 Nisan'da, yani önseçim takviminin ve Trump'ın çeşitli ceza ve hukuk davalarını içeren yoğun programının ortasında yapılacak.

Illinois'daki diskalifiye çabalarına öncülük eden Free Speech For People adlı savunuculuk grubu Illinois'daki kararın ardından yaptığı açıklamada hükmü "tarihi bir zafer" diyerek övdü.
 

Kongre baskını
Trump'ın destekçileri 6 Ocak 2021'de polise saldırıp Kongre Binası'nı bastı (AP)


Daha önce Colorado ve Maine eyaletleri de eski başkanı, Anayasa'nın 14. Değişikliği 3. Bölümü uyarınca diskalifiye edildiğine karar vererek oy pusulalarından çıkarmıştı. Her iki karar da Trump'ın temyiz başvurusu sürerken askıya alınmış durumda.

3. Bölüm, ABD Anayasası'nı destekleyeceğine yemin eden ve daha sonra "buna karşı ayaklanma ya da isyana karışan veya bunun düşmanlarına yardım ya da kolaylık sağlayan" herkesi kamu görevinden men ediyor.

Trump'ın destekçileri, Kongre'nin Joe Biden'ın 2020 seçim zaferini onaylamasını engelleme amacıyla 6 Ocak 2021'de polise saldırarak Kongre Binası'nı basmıştı.

Bunun öncesinde destekçilerine kışkırtıcı bir konuşma yapan eski ABD Başkanı, Kongre Binası'na giderek "ölümüne savaşmalarını" söylemişti. Daha sonra güruhu durmaya çağırması yönündeki talepler karşısında saatlerce harekete geçmemişti.

Yüksek Mahkeme halihazırda Trump'ın Colorado'daki diskalifiye kararına karşı açtığı davayı değerlendiriyor. Davadaki sözlü savunmalar sırasında karara şüpheyle yaklaştığı anlaşılan Washington'daki yargıçlar, eyaletlerin ulusal seçimleri etkileyebilecek kapsamlı adımlar atmasına dair endişelerini dile getirmişti.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU