ABD: Kızıldeniz saldırılarının planlanmasına İran dipten dahil

Önleyici saldırılara rağmen Husilerin deniz taşımacılığı hatlarına yönelik tehdidi artıyor

James P. Rubin / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Batılı ülkeler tarafından gerçekleştirilen önleyici saldırılara rağmen Kızıldeniz’deki gemilere yönelik Husi saldırılarının artması ışığında, ABD’li bir yetkili doğrudan İran’ı deniz trafiği hatlarına yönelik saldırıları ‘planlamaya dipten dahil olmakla’ suçladı.

ABD Küresel İletişim Merkezi Özel Temsilcisi ve Koordinatörü James P. Rubin, Londra’daki ABD Büyükelçiliği binasında basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, “28 Ocak’ta ABD güçleri, Umman Denizi’ndeki teknelerle Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerine taşınan orta menzilli balistik füzeler ve diğer öldürücü yardım malzemelerini içeren 200’den fazla pakete el koydu. Ekim ayından bu yana Husiler, Yemen’den İsrail’e çok sayıda orta menzilli İran yapımı balistik füze fırlattı. İranlılar ilişkilerini inkar ediyor. Ancak gerçekler ortada. Tüm küresel nakliye faaliyetlerinin istikrarsızlaştırılmasındaki rollerini gizlemek için aldatma ve inkara sığınıyorlar” ifadelerini kullandı. Şarku’l Avsat’ın yönelttiği bir soruya Rubin “İran’ın Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasına dipten dahil olduğunu biliyoruz” şeklinde cevap verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rubin ayrıca İran’ı ‘terörist grupların ve anarşist aktörlerin Ortadoğu bölgesinde faaliyet göstermesine olanak sağlamakla’ suçladı ve ‘Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği operasyonları silah ve özel eğitim sağlayarak gerçekleştirmesini mümkün kıldığını’ kaydetti. Ayrıca İran’ın Afganistan’da değil, kendi topraklarında ‘El-Kaide liderliğine ev sahipliği yaptığını’ hatırlattı.

Bu sırada Batı’nın önleyici saldırılarına ve füzeleri, insansız hava araçlarını (İHA), botları ve tek yönlü küçük denizaltıları engelleme operasyonlarına rağmen Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde Husi saldırılarının tehlikeleri artıyor. Bu, özellikle Avrupa kuvvetlerinin seyrüseferin korunmasına katkıda bulunmak üzere hatta girmesiyle, çatışmanın başka bir aşamaya kayacağının habercisi.

Husiler bir İngiliz gemisini batırmanın, iki ABD gemisini bombalamanın ve bir İHA düşürmenin sorumluluğunu üstlenirken, pazartesi ve salı günü Hudeyde’nin kuzey ve güneyinde ABD ve İngiltere tarafından yeni saldırılar yapıldığını duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU