Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: Tahran’ın uranyum zenginleştirmesi sivil ihtiyaçları aşıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi Pazartesi günü, “İran, BM'nin bunu durdurma baskısına rağmen sivil ve ticari amaçlarla nükleer kullanımın ötesinde uranyum zenginleştirmeye devam ediyor” dedi

Rafael Grossi geçen Şubat ayında Kiev'de düzenlediği basın toplantısında (Reuters)

Grossi, “Bir yıldan beri ilk kez, uzaklaşmayı sona erdirmek için gelecek ay, Tahran’ı ziyaret etmek istediğini” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Direktörü, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarına İran nükleer dosyasındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre ajansa konuşan Grossi, “Uranyum zenginleştirme hızının geçen yılın sonundan bu yana biraz yavaşlamış olmasına rağmen, İran halen ayda yaklaşık 7 kilogram, yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştiriyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Grossi, İran'ın ‘nükleer faaliyetleri söz konusu olduğunda tamamen şeffaf olmayan bir yüz sergilediği’ konusunda uyarıda bulunarak “Bu da riskleri artırıyor” demişti. Grossi ayrıca “Nükleer silahlar hakkında giderek daha fazla gevşek konuşma yapıldığını” söyleyerek İran’da da bununla ilgili söylemler olduğunu belirtti. Yüksek rütbeli bir yetkilinin “Aslında, her şeyimiz var. Dağılmış durumda. Tamam, lütfen elinizde neyiniz varsa bana söyleyin” tarzında konuşmalar yaptığını ifade etti.

Grossi yetkilinin kimliğini açıklamadı ancak İran Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Ali Ekber Salihi, İran’da katıldığı bir televizyon programında ülkenin silah yapmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğunu söylemişti.

Salihi, “Nükleer bilim ve teknolojinin tamamına sahibiz. Bir örnek vereyim: Arabaya ne için ihtiyacınız var? Bir şaseye, bir motora, bir direksiyona, bir vites kutusuna ihtiyacınız var. Şanzımanı yaptınız mı? Evet dedim. Motor mu? Ancak her unsur kendi amacına yöneliktir.” Salihi de cumartesi günü benzer bir yorumda bulunarak, "Mesele bizim elimizde" demişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU