Batı, İran'ın füze yetenekleri konusunda endişelenmeli mi?

Wall Street Journal, Tahran'ın küresel bir silah tedarikçisi haline geldiğini söylüyor

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

İran'ın yeni hava savunma sistemlerini açıklamasıyla birlikte ABD’li uzmanlar, Washington'un endişelerini artıran bu ülkenin küresel bir silah tedarikçisi olarak yükselişi konusunda uyarıda bulundu.

İran resmi haber ajansı IRNA, İran'ın cumartesi günü Arman anti-balistik füze sistemi ve Azerheş alçak irtifa hava savunma sistemlerini tanıttığını bildirdi.

Açıklama, bölgede gerilimin arttığı bir dönemde geldi. İran'la ittifak kuran Yemenli Husiler, Kızıldeniz'de ABD, İngiltere ve İsrail'e bağlı gemilere bir dizi saldırı düzenledi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, yeni yerli üretim iki hava savunma sistemi, Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani'nin katıldığı törenle sergilendi. Ajans, bunların İran'ın savunma ağına dahil edilmesiyle "hava savunma kapasitesinin önemli ölçüde artacağını" söyledi.

Arman anti-balistik füze sisteminin 120 ila 180 kilometre mesafedeki ve 27 kilometre yükseklikteki 12 hedefe aynı anda karşı koyabildiği, Azerheş füze sisteminin ise atışa hazır 4 füzeyle 50 kilometre mesafeye kadar alçak irtifadaki hedefleri tespit ederek yok edebildiği aktarıldı.

İran, haziran ayında yetkililerin ilk yerli hipersonik balistik füze olarak tanımladığı, bin 400 kilometre menzile sahip Fettah adlı füzeyi sergilemişti.

İran abartıyor mu?

Batılı uzmanlar, İran'ın genellikle silahlarının kapasitelerini abarttığına inanıyor. Ancak füze programı, özellikle de uzun menzilli balistik füzeler konusunda endişeler var.

Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir raporda şu ifadelere yer verildi:

İran'ın silah endüstrisi hızla büyüyor. Bu durum, ülkeyi büyük ölçekli, düşük maliyetli, yüksek teknolojili silah ihracatçısına dönüştürüyor. Vekilleri ABD'nin ve Orta Doğu, Ukrayna ve ötesindeki ortaklarının öfkesini uyandırıyor.

ABD gazetesine göre, bu endüstrideki dönüşüm, Ukrayna'daki savaş alanını değiştirecek bir hamle olarak Rusya'nın 2022'de binlerce insansız hava aracı satın almasıyla hızlandı. Bu durum Tahran'ın, İsrail'in Gazze'de Hamas'a savaş açmasıyla birlikte yoğunlaşan Orta Doğu çatışmalarında milis müttefiklerine desteğini artırmasına yardımcı oldu.

Gazete, Militant Wire'da araştırmacı olan Adam Russell'ın şu sözlerini aktardı:

İran, bu teknolojileri ihraç ederek ve bunların savaşta etkinliğini kanıtlayarak muhtemelen asimetrik savaşın doğasını sonsuza kadar değiştirmiştir. Bu durum İran'la müttefik olan milislerin Irak, Lübnan ve Yemen'de büyük nüfuz elde etmesini sağlayabilir.

ABD’li yetkililer, İran'ın en önemli silah ihracatlarından birinin, patlayıcı taşımak ve hedefe çarpmak üzere tasarlanmış "Şahed" insansız hava aracı olduğunu söyledi. Irak Hizbullah Tugayları'nın 28 Ocak'ta Ürdün'de başlattığı ve 3 ABD askerini öldürdüğü saldırıda bu İHA’lar kullanıldı.

Washington'un perşembe günü bildirdiğine göre, aynı gün ABD Sahil Güvenliği İran'dan gelen ve Yemen'e giden 200'den fazla silah paketine el koydu.

ABD Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sevkiyat, İran'ın Husi müttefikleri tarafından kontrol edilen bölgeye gidiyordu. Öte yandan Husilerin Kızıldeniz nakliye hatlarına yönelik saldırıları ile küresel ticareti aksatması üzerine ABD ile İngiltere, bu bölgede Husilere yönelik hava saldırıları düzenledi.

Batı endişeleniyor mu?

Batı'nın İran'ın füze yetenekleri konusunda gerçekten endişelenmesi gerekip gerekmediği henüz net değil. Gazze'deki krizin başlangıcından bu yana İran'ın silah geliştirme faaliyetleri konusunda sıkça yaptığı açıklamalar, propaganda politikasının bir parçası izlenimini uyandırıyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), 12 Şubat'ta ilk kez bir savaş gemisinden uzun menzilli balistik füzeyi test ettiğini duyurdu. DMO Komutanı şunları söyledi:

Gemilerimiz okyanusların herhangi bir yerinde olabilir. Güvenliğimizi tehdit etmek isteyen güçler için güvenli bir yer yok.

DMO komutanlarından Hacızade de 15 Şubat'ta aynı sözleri tekrarlayarak, "Sudaki hareketli hedefleri vurabiliriz" dedi. Hacızade, ülkesinin “savunma, füze ve insansız hava aracı alanlarında büyük güçler arasında yer aldığını” iddia etti.

İran televizyonu, DMO’ya ait bir savaş gemisinden fırlatılan iki füzenin "en az bin 700 kilometre menzile" sahip olduğunu ve İran'ın merkezindeki bir çöl bölgesine düştüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU