Kathimerini: Ukrayna'nın Bayraktar siparişini Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa veto etti

Drone'lar AB'nin parasıyla finanse edilecekmiş

Rusya'nın savaşın başından bu yana 100'den fazla TB2 düşürdüğü iddia ediliyor (AA)

Ukrayna yönetiminin Bayraktar insansız hava araçlarını satın alma planının Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa tarafından engellendiği iddia edildi.

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin haberine göre konu, geçen hafta yapılan Avrupa Birliği Siyaset ve Güvenlik Komitesi toplantısında gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıda üç ülke yetkililerinin Kiev'in Bayraktar drone'larından alma planlarına karşı çıktığı ve üye ülkelerinin çoğunluğunun buna destek verdiği ifade edildi.

Brüksel'den bir diplomatik kaynak, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın AB'deki daimi temsilciliklerinin bir süredir konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü söyledi.

İddiaya göre Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan diplomatlar, Kiev'in Bayraktarların üreticisi Baykar'dan büyük bir sipariş vermeye hazırlandığını ve bu siparişin AB'den alınacak parayla finanse edileceğini gündeme taşıdı.

Gazete, Bayraktar drone'ların AB'den sağlanan destekle finanse edileceğinin teyit edilmesinin ardından sürecin Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa tarafından durdurulduğunu yazdı.


Bayraktar TB2 tipi drone'lar, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşının ilk aylarında cephede dikkat çeken silahlardan biriydi.

Ukrayna ordusu savaşın ilk günlerinde drone'ların Rus hedeflerini vurduğu görüntüleri sıklıkla servis etmişti.

Ancak savaşın ilerleyen dönemlerinde birçok drone'un Rusya tarafından vurulduğu görüntüler de sosyal medyada yayılmaya başladı. O dönem Amerikan basınında yer alan haberlerde, Bayraktar TB2'lerin neredeyse tamamının vurulduğu, kalanlarınsa keşif amaçlı kullanıldığı iddia edilmişti.

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada Kiev yakınlarında yeni bir fabrika kuracaklarını ve bu fabrikanın yılda 120 TB2 üretme kapasitesinde olacağını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Kathimerini, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU