New York Times: İsrail, İran’daki iki büyük doğalgaz boru hattına saldırı düzenledi

Milyonlarca kişinin yaşadığı İran eyaletlerinde doğal gaz akışı kesildi

Fotoğraf: : Şarku’l Avsat

Batılı yetkililer, İsrail’in bu hafta İran’daki iki büyük doğal gaz boru hattına saldırı düzenleyerek milyonlarca kişinin yaşadığı İran eyaletlerinde doğal gaz akışını kesintiye uğrattığını belirtti.

The New York Times’ın haberine göre, iki Batılı yetkili ve İranlı bir uzman, İsrail’in doğal gaz boru hatlarına yönelik saldırılarının ‘özellikle iki boru hattının birden fazla yerden ve aynı anda vurulması göz önüne alındığında, İran’daki altyapı hakkında ayrıntılı bilgi ve dikkatli bir koordinasyon gerektirdiğini’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin isimlerini açıklamadığı iki yetkili, perşembe günü Tahran’ın dış kesimlerindeki bir kimya fabrikasında da İsrail’in bir patlamaya neden olduğunu belirtirken, yerel yetkililer patlamanın fabrikanın yakıt tankında meydana gelen bir kazadan kaynaklandığını söyledi.

Gazetenin haberine göre İsrail’in saldırıları, Tel Aviv ile Tahran arasında hava, kara ve deniz yoluyla yıllardır devam eden ‘gölge savaşı’nda bir değişikliği temsil ederek elektronik saldırıları da kapsıyor.

İran’daki askeri ve nükleer tesisleri hedef alan İsrail, ülke içinde ve dışında İran nükleer projesinin bilim adamlarına ve yetkililerine suikast düzenliyor ve ayrıca Petrol Bakanlığı’na ait sunucuları bozmak için siber saldırılar düzenleyerek ülke genelindeki benzin istasyonlarında aksamalara neden oluyordu.

Ancak yetkililer ve analistler, New York Times’a, ülkenin enerji altyapısının bir kısmının bombalanmasının gizli savaşta bir tırmanmayı temsil ettiğini ve yeni bir cephe açtığını söylediler.

İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı (IRNA), ülkenin güneybatısındaki Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’ndeki bir doğal gaz boru hattında geçtiğimiz çarşamba günü şafak vakti patlama meydana geldiğini ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Daha sonra Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’ndeki Doğal Gaz Şirketi İcra Direktörü, Boroujen şehrine bağlı bölgedeki doğal gaz tedarik hattının yeniden çalıştırıldığını duyurdu.

İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, dün “Düşmanın planı, kışın ülkemizdeki birçok büyük şehre doğal gaz akışını tamamen kesmekti” dedi.

‘Sabotaj ve terör’ olarak nitelendirdiği saldırıların sorumluluğu konusunda İsrail’den söz etmeyen İranlı bakan, saldırının amacının İran’ın enerji altyapısına zarar vermek ve ülke içinde huzursuzluk yaratmak olduğuna dikkati çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU