Macron, Avrupa Süper Ligi'ni "tamamen öldürmeye hazırlanıyor"

Real Madrid ve Barcelona, projenin en büyük destekçileri

Macron, 2022 Dünya Kupası finalini kaybeden Fransız futbolcuları saha içinde teselli etmişti (Reuters)

İspanyol devi Real Madrid'in başını çektiği bir dizi futbol kulübünün ortaya koyduğu Avrupa Süper Ligi projesi AB'nin gündeminde.

Projenin tamamen tarihe karışmasını isteyen Fransa hükümeti, birlik üyelerini konuyla ilgili ortak bir açıklama yapmaya ikna etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Politico'da yer alan habere göre, açıklama taslağına İspanya dışındaki tüm üye ülkeler destek verdi.

Henüz yayımlanmayan açıklamada, "yerel liglerdeki performansla Avrupa kupalarına katılım arasındaki bağlantının" garanti altına alınması istendi.

Macron yönetiminin, ayrıca Avrupa Komisyonu'ndan bu bağlantıyla ilgili bir yasa taslağı hazırlamasını talep ettiği biliniyor.

Yerel liglerdeki performansla, uluslararası turnuvalara katılımın birbiriyle bağlantılı olmasına ilişkin talep daha önce konuyla ilgili Brüksel'den yapılan hiçbir açıklamada yer almamıştı.

Avrupa futbolundaki mevcut düzende kulüpler, kendi liglerinde elde ettikleri sıralamaya göre UEFA'nın düzenlediği uluslararası turnuvalara katılabiliyor.

Ancak Avrupa Süper Ligi projesi bu uygulamayı ortadan kaldırarak, performanslarına bakılmadan sadece belli takımların her sene turnuvaya dahil edilmesini öngörüyor.


A22 Sports Management isimli şirketin desteklediği proje, ilk kez Nisan 2021'de kamuoyuna duyurulmuş, hemen sonra oluşan tepki nedeniyle Avrupa Süper Ligi'nden geri adım atılmıştı.

Avrupa Adalet Divanı aralıkta aldığı kararla UEFA turnuvaları dışında organizasyonlara katılacak takımların cezalandırılamayacağına hükmetmiş ve bu karar projeyi tekrar gündeme taşımıştı.

Geçen hafta Barcelona Başkanı Joan Laporta, Avrupa Süper Ligi'nin gelecek sezon oynanmaya başlayabileceğini söylemiş ve bazı kulüplerin lige katılmaya hazır olduğunu iddia etmişti.

Laporta'nın açıklamasında ismi geçen AS Roma ve Marsilya gibi kulüpler iddiayı yalanlamıştı.

Macron yönetiminin Avrupa Süper Ligi projesini tamamen rafa kaldıracak yasal düzenleme arayışı, bugün Paris'te yapılacak UEFA kongresinden hemen önce geldi.

 

Independent Türkçe, Politico, AA

DAHA FAZLA HABER OKU