AB, Macaristan ekonomisini "sabote etmeyi planlıyor"

"Durum riskli ve sonucu ağır olabilir"

Viktor Orban 2010'dan bu yana Macaristan Başbakanı olarak görev yapıyor (Reuters)

Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya gönderilecek yardım paketiyle ilgili Macaristan hükümetiyle yaşadığı anlaşmazlık devam ediyor.

Son olarak Birleşik Krallık merkezli Financial Times (FT) gazetesi, Budapeşte yönetiminin Ukrayna'ya destek paketini veto etmeye devam etmesi durumunda AB'nin Macar ekonomisini hedef alacağını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Birliği yetkililerinin iç yazışmalarına dayandırılan haberde, Ukrayna'ya destek konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda Brüksel'in Macaristan'ın para birimini hedef alacağı ve yatırımcı güvenini azaltacak adımlar atacağı iddia edildi.

FT'nin aktardığına göre, söz konusu planın yer aldığı belgede, "1 Şubat'taki zirvede anlaşma sağlanamaması durumunda, diğer ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Macaristan Başbakanı'nın yapıcı olmayan davranışları nedeniyle ülkenin AB fonlarından faydalanamayacağını kamuoyuna açıklayacak" dendi.

Belgede ayrıca, "AB fonları olmadan, finansal piyasalar ve uluslararası şirketler Macaristan'a yatırım yapmakla daha az ilgilenecekler. Bu durum  kamu açığının maliyetini hızlıca artırabilir ve para biriminin değerini azaltabilir" ifadelerine yer verildi.

Gazeteye konuşan üç AB diplomatı, birçok ülkenin Macaristan ekonomisini sabote etmeye yönelik planı desteklediğini söyledi.

Diplomatlardan biri, "Durum riskli ve sonucu ağır olabilir. Bu bir şantaj" diye konuştu.


Konuyla ilgili FT'ye konuşan Macaristan'ın AB Bakanı Janos Boka, herhangi bir ekonomik tehditten haberdar olmadığını ancak ülkesinin baskıya boyun eğmeyeceğini söyledi.

Boka, "Macaristan, AB fonlarına erişimle Ukrayna'ya destek arasında bir bağlantı kurmuyor ve diğer tarafların da bunu yapmasına karşı çıkıyor. Macaristan, müzakarelerde yapıcı şekilde yer aldı ve bunu yapmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Macar bakan, ülkesinin hayati çıkarlarına karşı olmadığı sürece taviz vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

Macaristan hükümeti geçen ay Ukrayna'ya verilmesi planlanan 50 milyar dolarlık ek destek paketini veto etmiş, Başbakan Viktor Orban da geçen hafta düzenlenen acil durum zirvesinde gelecekte sunulacak herhangi bir destek paketine karşı çıkacaklarını söylemişti.


Independent Türkçe, Financial Times, RT

DAHA FAZLA HABER OKU