Avrupalı seçmen sağ-sol yerine 5 farklı "kriz kabilesi" şeklinde gruplaşıyor

Danimarkalılar iklim krizine, Almanlarsa göçmen krizine odaklanıyor

Birleşik Krallık'ın Ruanda'yla göçmen anlaşmasına ilişkin adımları geçen yıl Londra'da büyük protestolara yol açmıştı (AA)

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) araştırmasına göre Avrupalı seçmenler artık sağ-sol diye değil 5 farklı grup şeklinde ayrışıyor.

Araştırmada, bu yıl birçok seçimin düzenleneceği Avrupa Birliği'nde (AB) yurttaşların bakış açısını dünyayı sarsan 5 olaya dair tutumlarının belirleyeceği ifade edildi. Bu olaylar arasında küresel ısınma, 2015'te patlak veren göç krizi, küresel ekonomik sorunlar, Ukrayna savaşı ve pandemi yer alıyor.

Raporda, bu olayların Avrupalılar tarafından bir "varoluşsal kriz" şeklinde deneyimlendiğine dikkat çekilerek, politik tutumların artık sağ-sol ve AB yanlısı ya da karşıtı gibi ayrımlarla tam kavranamayacağı ifade edildi. Bu 5 olayın seçmenleri derinden etkilediği ve Avrupa'da "kriz kabileleri" şeklinde gruplaşmalara yol açtığı belirtildi.

Ayrıca söz konusu 5 krizden en büyük etki yaratanların iklim sorunu ve göç olduğuna dikkat çekildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylül ve ekimde 15 bin 81 kişiyle düzenlenen ankette katılımcılara "Son 10 yıl içinde geleceğe bakışınızı en çok hangi sorun değiştirdi?" sorusu yöneltildi.

Soruya iklim krizi yanıtı verenlerin çoğunun Danimarka yurttaşı olduğu belirlendi. Danimarka'nın ardındansa sırayla Fransa, Birleşik Krallık (BK), İtalya, Almanya ve Polonya geliyor. 

Konu pandemi olduğunda ilk sıraya BK yerleşirken, göç krizindeyse Almanya birinci konumda.

Gelecekteki en büyük tehdidin Ukrayna savaşı olduğunu savunanların çoğu Polonya yurttaşları olurken, onlarından ardından Danimarkalılar geliyor.

Küresel ekonomik krizi en ciddi tehlike olarak görenlerse büyük çoğunlukla İtalyanlar.

Aynı soru yaş dağılımı bakımından incelendiğinde, 18-29 yaşındakilerin iklim krizini en büyük tehdit olarak gördüğü belirlendi. Bu yaş aralığındakiler için küresel ekonomik kriz de en ciddi ikinci tehdit. 

30-39 ve 40-49 yaşındaki gruplar içinse finansal buhran geleceği etkileyecek en büyük sorun. 

40-49 yaşındakiler pandemiyi en ciddi tehlike olarak görürken, 70 yaş üstü Avrupalılarsa en önemli tehdidin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu söyledi. 
 


Nüfus bazlı dağılıma bakıldığında, AB'de oy kullanma yaşındaki 372 milyon kişiden yaklaşık 73,7 milyonu pandemi, 73,6 milyonu iklim sorunu, 70,9 milyonu küresel ekonomik kriz, 58 milyonu göç, 49,6 milyonu da Ukrayna savaşının geleceğe dair görüşlerini etkileyen en büyük krizler olduğunu belirtti. 46,5 milyon kişiyse başka sorunlara işaret etti ya da soruları anıtlamadı.

AB'de bu yıl haziranda yapılması planlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerine ek olarak aralarında Portekiz, Belçika, Avusturya, Hırvatistan, Litvanya ve BK'nin de yer aldığı 15 ülkede farklı seçimler düzenlenecek. Raporda şu ifadelere yer verildi:

Avrupa seçimleri sadece sol ve sağ ya da AB yanlıları ve karşıtları arasında bir rekabet değil, aynı zamanda Avrupa'nın farklı ‘kriz kabileleri' arasında bir üstünlük mücadelesi olacaktır.


Independent Türkçe, GuardianECFR

DAHA FAZLA HABER OKU