Papa'nın yeni yıldaki ilk gündemi Nikaragua: "Endişeleniyorum"

Ortega yönetimiyle Cizvit rahipler karşı karşıya

Nikaragua'da 2018'de patlak veren hükümet karşıtı protestolarda onbinlerce kişi sokaklara dökülmüştü (Reuters)

Papa Francis, Nikaragua'da Katolik din adamlarına ve kurumlara yönelik baskıdan endişe duyduğunu söyledi. 

Katoliklerin ruhani lideri, geleneksel yeni yıl ayininde yaptığı konuşmada, "Piskopos ve rahiplerin özgürlüklerinden mahrum bırakıldığı Nikaragua'da yaşananları endişeyle takip ediyorum" dedi.

87 yaşındaki Francis, "zorlukların aşılması amacıyla diyalog temennisini" paylaşarak, tüm Katolik aleminden Nikaragua'da zor durumdaki din adamları için dua etmesini istedi.

Nikaragua'da Daniel Ortega hükümetiyle Katolik Kilisesi arasında son dönemde birçok sorun yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vatikan'ın resmi haber ajansı Vatican News'ün dünkü haberinde, geçen ay Nikaragua'da aralarında papazların, rahip yardımcılarının ve piskoposların olduğu 14 din adamının yakalandığı aktarıldı.

2018'de patlak veren hükümet karşıtı gösterileri "dış güçlerin desteklediği darbe girişimi" diye niteleyen Ortega, Katolik din adamlarının da protestoculara destek verdiğini savunuyor.  

Orta Amerika ülkesinin 78 yaşındaki lideri, gösterilerin ardından Katolik kurumlara yönelik baskıları artırmış, 2021'de piskoposları "terörist" diye nitelemişti. Ortega, bir sonraki yıl da aralarında Katolik Kilisesi'yle bağlantılı okulların da yer aldığı 26 eğitim kurumunu kapatmıştı.

Nikaragualı avukat Patricia Molina'nın, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'la paylaştığı bilgilere göre, ülkede Katolik Kilisesi'yle bağlantılı kurumlara 2018'den beri 770'den fazla saldırı düzenlendi. Bunlar arasında tutuklama, taciz ve nefret mesajları yer alıyor.

Ortega yönetimini sık sık eleştiren muhalif Piskopos Rolando Alvarez de geçen yıl şubatta "devlete karşı komplo kurma ve dezenformasyon yapma" gerekçesiyle 26 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ayrıca Managua yönetimi, Katolik Kilisesi'nin köklü tarikatlarından Cizvitlere ait Orta Amerika Üniversitesi'ne geçen yıl ağustosta el koymuştu. İktidarın "terör yuvası" diye nitelediği okulun tüm banka hesapları da dondurulmuştu.

Nikaragua yönetiminin bu hamlesi, Cizvit tarikatından seçilen ilk Papa olan Francis'in Ortega'ya "diktatör" demesi ve Nikaragua'yla Vatikan'ın geçen yıl nisanda diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından gelmişti. 
 


Merkezi ABD'de yer alan Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun (IACHR) verilerine göre, Ortega liderliğindeki Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi hükümetine karşı düzenlenen ve 2022'de sonlanan eylemlerde 325 protestocu hayatını kaybetmiş, onbinlerce kişi de hapse atılmıştı. 

Ortega yönetiminin emeklilik ve sosyal güvenlik kesintilerine karşı başlayan protestolarda Nikaragua İnsan Hakları Derneği'ne göreyse toplam can kaybı 500'e yakın.


Independent Türkçe, New York Times, AP, Vatican News

DAHA FAZLA HABER OKU