Baltık'ta panik: "Bodrumları sığınaklara dönüştürün"

Letonya'nın başkenti Riga'nın belediye başkanı Vilnis Kirsis, halkın "acil durumlarda" bodrum katlarına sığınmaya hazır olması gerektiğini söyledi

Letonya ayda 100 sığınak hazırlamayı planlıyor (AFP)

Vladimir Putin'in bir sonraki hedefinin Baltık devletleri olabileceği korkusu devam ederken Letonyalılara bodrum katlarını hava saldırısı sığınaklarına dönüştürmesi söyleniyor. 

Letonya'nın başkenti Riga'nın belediye başkanı Vilnis Kirsis, halkın bodrum katlarına sığınmaya hazır olması gerektiğini belirtti. 

Kirsis, "Büyük Temizlik sırasında ve sonrasında da herkesi, kilerlerini ve bodrumlarını acil durumlarda sığınak olarak kullanımına elverişli hale getirmeye çağırıyoruz" dedi. 

Rusya'yla yaklaşık 214 kilometre uzunluğundaki sınırı paylaşan eski Sovyet Cumhuriyeti Letonya, 2004'ten beri NATO üyesi.

Kremlin'in Ukrayna'yı istilası devam ederken Rusya Devlet Başkanı'nın Letonya'yı ya da askeri ittifak üyesi komşu Baltık ülkeleri Estonya ve Litvanya'dan birini hedef alabileceğine dair korkular giderek artıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Riga'nın sivil savunma komisyonu da muhtemel bir saldırıya hazırlık olarak kent genelindeki kamu binalarında sığınaklar oluşturmaya başladı.

Komisyon Başkanı Gints Reinsons, yıl sonuna kadar her ay 100 sığınak hazırlayacaklarını söyledi.

Yerel medyaya konuşan Reinsons, "Kamu binaları, okullar, huzurevleri, hastaneler ve belediye binalarının bodrum katları yetkililer tarafından incelenerek, bir saldırı durumunda saklanma yeri olarak kullanılmaya hazır hale getirilecek" dedi.

Kremlin'in saldırganlığı giderek artarken, üç Baltık devleti ocak ayında Rusya ve müttefiki Belarus'la aralarındaki sınırlarda ortak savunma bölgesi kurma kararı almıştı.

Üç ülkenin savunma bakanları, doğu sınırlarında "mobilite engelleyici savunma tesislerinin" inşasını ve füze-topçu işbirliğinin geliştirilmesini onaylamak üzere Riga'da bir araya gelmişti. 

O zamanki açıklamasında Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Estonya'yı korumak için ekipman, mühimmat ve insan gücünün yanı sıra sınırın ilk metresinden itibaren fiziksel savunma tesislerine de ihtiyacımız olduğunu gösterdi" dedi.

Estonya kamu yayıncısı ERR'ye göre ülke, yaklaşık 295 kilometrelik Rusya sınırı boyunca 60 milyon euroluk başlangıç bütçesiyle 600 sığınak inşa edeceğini açıklamıştı.

Savunma Bakanlığı, her biri 10 askeri barındıracak şekilde tasarlanan sığınakların inşasına 2025'in ilk aylarında başlamayı planlıyor. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU