ABD'li senatör, Çin'den ithal edilen sarımsaktaki "tehlikeyi" gördü

"Ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor"

Çin dünyanın en büyük sarımsak ihracatçısı konumunda (Reuters)

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott, Çin'den sarımsak ithalatının ulusal güvenliği tehdit ettiğini savundu.

Florida Senatörü, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya çarşamba günü gönderdiği mektupta, "komünist Çin'den ithal edilen her türlü sarımsağın, ABD'nin ulusal güvenliğine oluşturduğu tehditle ilgili inceleme başlatılmasını istediğini" yazdı.

Scott, Çin'de sarımsakların kanalizasyon atıkları ve insan dışkılarından oluşturulan gübrelerle yetiştirildiğini, daha sonra da beyaz ve hijyenik görünmesi için kimyasal işlemlerden geçirildiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden araştırmacılarsa Çin'in kanalizasyon atıklarını ve insan dışkılarını gübre olarak kullandığına dair henüz kanıt bulunamadığını bildirdi. 

71 yaşındaki Senatör, ayrıca Çin'in sarımsakları üretim maliyetinden daha ucuza piyasaya sürerek ABD'deki iç piyasa dengelerine zarar verdiğini de ileri sürdü. "Damping" olarak bilinen bu ticari rekabet stratejisinde ihracatçi firma, ürünlerini dış piyasada, iç piyasadakinden daha düşük fiyatla satıyor.

Scott, mektubunda "komünist Çin sarımsağının ABD'deki gıda güvenliğini riske attığını" savunarak, kamu sağlığının ve ekonomik refahın önceliklendirilmesini istedi. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin aktardığına göre Washington yönetimi, 1990'lardan beri ABD'li üreticileri korumak için Çin'den ithal edilen mallara yüksek gümrük vergileri uyguluyor. 

Söz konusu vergiler, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde daha da artırılmıştı. Trump, Çin'in "damping" uygulamasına karşı Amerikan üreticileri korumaları gerektiğini savunarak, bu ülkeden ithal edilen sarımsaklara uygulanan yüzde 10'luk gümrük vergisini 2019'da yüzde 25'e çıkarmıştı.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU