Avustralya, Thalidomide skandalındaki rolünü ilk kez üstlendi

Başbakan Anthony Albanese, resmi özür açıklaması yaptı

Thalidomide içerikli ilaçların kullanımı kol, bacak, göz, kalp ve damar gelişim bozukluklarına yol açmıştı (AP)

Avustralya, çocuklarda gelişim bozukluğuna yol açan Thalidomide ilacının yarattığı skandalla ilgili ailelerden özür diledi.

Başbakan Anthony Albanese, bugünkü parlamento oturumunda ilacın yarattığı etkilerden mustarip aileleri ve çocuklarını ağırladı.  

Konuşmasında, ilaç skandalının ülke tarihindeki en karanlık dönemlerden birini oluşturduğunu belirten Albanese, "Thalidomide yüzünden her gün yaşadığınız acılar için sizlerden özür diliyoruz. Çok üzgünüz" dedi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin aktardığına göre, bu resmi özürle Avustralya devleti faciadaki rolünü ilk kez kabullenmiş oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman firması Chemie Grünenthal, hamile kadınlarda sabah bulantısı, uykusuzluk ve diğer rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilacı 1953'te üretmişti. Başlarda sakinleştirici olarak kullanılan ilaç, 1957'de dönemin Batı Almanya'sında reçetesiz satılmıştı.

Ancak Avustralyalı bilim insanlarının da katıldığı bir araştırmada, ilacın gebeler üzerindeki ciddi olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasıyla Thalidomide, 1961'de Avrupa'da piyasadan toplatılmıştı. Buna rağmen Avustralya hükümeti Thalidomide içeren ilaçların zararını ilk 8 ay kamuya yansıtmamış, bunların satışını da ülkede resmen 1962'de durdurmuştu.  

1950-1960'lı yıllarda satılan ilaç nedeniyle dünya çapında 10 binden fazla çocuk ciddi gelişim bozukluklarıyla doğdu. Bebeklerin yaklaşık yüzde 40'ıysa doğumdan kısa süre sonra yaşamını yitirdi.

Avustralya ilaç skandalından etkilenenlere finansal destek sağlamaya yönelik ilk adımı ancak 2019'da attı. 

BBC'nin aktardığına göre, Avustralya'da ilacın yan etkilerinden zarar gören kişi sayısı tam bilinmese de finansal destek programına şimdiye dek 140 kişi başvurdu. 


Independent Türkçe, BBC, AP

DAHA FAZLA HABER OKU