Arap Altılısı, İsrail'in yasa dışı faaliyetlerinin devam etmesi konusunda uyardı

Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesi gereğini vurguladılar ve Filistin devletinin uluslararası alanda tanınmasına yönelik çabalara desteklerini ifade ettiler

Arap Altılısı dışişleri bakanları, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen istişare toplantısında /Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da dün (cumartesi) düzenlenen istişare toplantısında Arap Altılısı dışişleri bakanları, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yerleşimlerin genişletilmesi, topraklara el konulması, Filistinlilere yönelik askeri operasyonlar, yerleşimci saldırıları ve Müslüman ve Hıristiyanların ibadet özgürlüğünün engellenmesi gibi iki devletli çözümü baltalayan yasadışı faaliyetlerinin devam etmesine karşı uyarıda bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Riyad'daki Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı binasında, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Eymen Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri ve Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş ve Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed el-Halifi'nin katılımıyla İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşıyla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere Arap Altılısı'nın istişare toplantısına başkanlık etti.

Filistin Devleti’nin tanınmasını desteklemek

Bakanlar, Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesi, derhal ve tam bir ateşkes sağlanması, uluslararası insancıl hukuka uygun olarak sivillerin korunmasının temin edilmesi ve insani yardımın Gazze Şeridi'ne girişini engelleyen tüm kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kardeş Filistin halkının arzularının yerine getirilmesi amacıyla bağımsız Filistin devletinin uluslararası alanda tanınmasına yönelik tüm çabaları desteklediklerini ifade ettiler.

Ayrıca, Gazze Şeridi'nin işgal altındaki Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, ilgili uluslararası kararlar uyarınca iki devletli çözümün uygulanması ve 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin tanınması için geri dönüşü olmayan adımlar atılmasının önemini vurguladılar. Filistin halkını topraklarından sürmeye yönelik her türlü girişimi ve Filistin'in Refah kentine yönelik her türlü askeri operasyonu kategorik olarak reddettiklerini bildirdiler.

Riyad'da bir dizi toplantı

Bir Arap kaynak Perşembe günü Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, 28-29 Nisan (bugün ve yarın) tarihlerinde Riyad'da düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çerçevesinde Suudi Arabistan himayesinde bir dizi toplantı yapılmasının beklendiğini belirtti. Bunların arasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in katılımıyla Arap Altılısı'nın üç aydan kısa bir süre içinde üçüncü kez bir araya gelmesinin yanı sıra, Arap Altılısı'nın Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle bir toplantı daha yapacağını ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dışişleri bakanlarının önümüzdeki Pazartesi günü (yarın) Blinken ile bir toplantı gerçekleştireceğini söyledi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynak, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ın yarın “AB koridorlarında, en azından bazı ülkeler arasında, Filistin devletini tanıma yönünde hareket edilmesi için görüşmelerin netleşmeye başladığını” açıklamasının ardından, Filistin devletinin tanınması konusunun masadaki ana dosyalardan biri olduğunu ifade etti.

Blinken'in yedinci ziyareti

Diğer taraftan Blinken Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana bölgeyi yedinci kez ziyaret ediyor. 28-29 Nisan tarihlerinde (bugün ve yarın) Riyad'da düzenlenecek WEF'e katılacak olan Blinken'in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yanı sıra Arap ve bölge yetkilileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU