AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "İsrail barış istiyorsa nefret tohumları ekmemeli"

"Ya siyasi bir çözüm bulunur ya da bu durum nesiller boyu böyle devam eder"

İsrail ordusu, Gazze'deki operasyonu genişleteceğini ve Filistinlilerin kaçtığı güney bölgelerine de girileceğini bildirmişti (Reuters)

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "İsrail barış istiyorsa daha fazla nefret tohumu ekmemeli" dedi.

Borrell, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'te 20 Kasım'da yayımlanan söyleşisinde, Gazze savaşı tüm şiddetiyle sürerken işgal altındaki Batı Şeria'da da şiddet olaylarının arttığına dikkat çekti.

AB yetkilisi, "Filistinlilerin kendilerini savunma kabiliyetlerinin çok az olduğu Batı Şeria'da yeni bir şiddet patlamasından endişe ediyoruz" dedi.

76 yaşındaki diplomat, geçen hafta yaptığı İsrail ziyaretinde, Tel Aviv yönetiminin Hamas militanlarının elindeki tüm rehineler serbest bırakılmadan saldırılarını durdurmayacağını anladığını söyledi.

Öte yandan AB temsilcisi, hiç kimsenin Gazze için uzun vadeli planı olmadığına işaret ederek, şunları söyledi: 

Eğer İsrail, barışı inşa etmek istiyorsa artık daha fazla nefret tohumu ekmemeli. Peki bundan sonra ne olacak? Kimse ertesi gün hakkında konuşmak istemiyor. Aslında ertesi gün dediğimiz şeyi şimdi yaşıyoruz.

Borrell, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun ilk etabında "hiçbir direnişle karşılaşmadığını ve hiç beklemedikleri kadar İsrail topraklarının içlerine girdiklerini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya'da iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) üyesi olan Borrell, Hamas militanlarının saldırısının, hiçbir teknolojinin ya da güvenlik bariyerinin İsrail'i tamamen koruyamayacağını gösterdiğini belirterek, "Ya siyasi bir çözüm bulunacak ya da bu durum nesiller boyu böyle devam edecek" dedi.

Borrell, AB ülkeleri arasında Gazze savaşının farklı tepkilerle karşılandığına dikkat çekerek, özellikle İspanya'da gözle görünür şekilde İsrail'den ziyade Filistin'e destek verildiğini ifade etti.

Diplomat, Hamas'ın Gazze'deki kontrolünün sonlandırılması gerektiğini savunurken, bölgenin İsrail'in idaresine geçmesini ve Filistinlilerin buradan zorla çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. 

Borrell, Gazze'nin Filistin Ulusal Yönetimi'ne devredilmesini desteklediğini, böyle bir senaryoda ABD ve AB'nin de yönetime arka çıkması gerektiğini belirtti.

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. 

Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti. Batı Şeria ise halen Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlı. 
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanada İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si de kadın 14 bin 128 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 30 bini buldu. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 218 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU