Avustralya'dan 7 yıl sonra ilk adım: Başbakan Albanese, Çin'e gidiyor

"ABD görüşmeyi yakından takip edecek"

İki liderin görüşmesinde özellikle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi bekleniyor (AP)

Avustralya ve Çin, ilişkileri onarmak için harekete geçti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, yarın Pekin'e ziyaret düzenleyecek.

Albanese, 4-7 Kasım'da yapacağı ziyarette, Şanghay'da pazar günü düzenlenecek 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na katılacak. 

Avustralya lideri, pazartesi günü de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Başbakanı Li Çiang ve Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji'yle bir araya gelecek.

Albanese'nin ziyaretiyle, 2016'dan beri ilk kez bir Avustralya başbakanı Çin'e gitmiş olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ın (BK) tanınmış gazetelerinden Guardian, programın ayrıca iki ülke arasındaki ilk resmi ziyaretin 50. yıldönümüne denk geldiğine dikkat çekti. Dönemin Avustralya Başbakanı Gough Whitlam, 1973'te Çin Komünist Partisi'nin kurucusu Mao Zedong'u ziyaret ederek, iki ülke arasındaki ilk resmi teması gerçekleştirmişti.

Haberde, Albanese ve Şi arasındaki görüşmede önemli konulardan birinin Trans Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması (CCTPP) olacağına işaret edildi.

12 ülkenin yer aldığı CCTPP, yaklaşık 500 milyon kişilik pazarı kapsayan bir serbest ticaret bloğu. 2018'de oluşturulan blokta Avustralya, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra Brunei, Şili, Malezya, Meksika, Peru, Singapur ve Vietnam var. 

CCTPP'ye katılmak için 21 Şubat 2021'de başvuru yapan BK,  değerlendirmelerin ardından bu yıl 16 Temmuz'da birliğe katılan son ülke olmuştu.

Çin de katılım için 16 Eylül 2021'de başvuru yapmıştı. Pekin yönetiminin bloğa dahil edilmesi için tüm ülkelerden olumlu oy alması gerekli. Ancak Avustralya Ticaret Bakan Yardımcısı Tim Ayres, temmuzdaki açıklamasında "Çin'in hiç şansı olmadığını" söylemişti. Guardian'ın analizinde Avustralya lideri Albanese'nin de bu pozisyonu korumaya çalışacağı belirtildi.

BK'nin kamu yayıncısı BBC, bir önceki Scott Morrison hükümetinin, Çinli teknoloji devi Huawei'nin ülkedeki 5G hizmetlerini "casusluk" gerekçesiyle 2018'de durdurmasıyla ilişkilerin tekrar gerildiğine dikkat çekti. 

Ayrıca Kanberra yönetiminin, Hong Kong'da 2019-2020'de düzenlenen Pekin karşıtı gösterilere destek verdiği de hatırlatıldı.
 


"ABD yakından takip edecek"

Haberde, Albanese'nin ziyaretinin, liderin ABD Başkanı Joe Biden'la geçen ay yaptığı görüşmenin ardından geldiğine işaret edildi.

Sidney'deki Avustralya-Çin İlişkileri Enstitüsü'nden Elena Collinson, "ABD, Avustralya'nın Çin'e yönelik tutumunda herhangi bir yumuşama işareti olup olmadığını yakından takip edecek" dedi. 

Sidney Üniversitesi'nden tarihçi James Curran ise Kanberra hükümetinin pozisyonunun "yoğun ABD etkisi altında kalacağını ve yakın vadede Çin'le ilişkisini farklı boyuta taşımasının zor olduğunu" savundu.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU