Çin ve Hindistan'ın rekabeti Maldivler'deki seçimlere sıçradı

Pekin ve Yeni Delhi 520 bin nüfuslu adadaki seçimlerde farklı adayları destekliyor

61 yaşındaki Solih, 2018'den bu yana Maldivler'i yönetiyor (Reuters)

Hint Okyanusu'nda 520 bin nüfuslu bir ada ülkesi olan Maldivler'de cumartesi günü yapılacak seçim Pekin ve Yeni Delhi'de de yakından takip ediliyor.

Hem Çin'in hem de Hindistan'ın milyonlarca dolar yatırım yaptığı ve lüks turistik tesisleriyle bilinen Maldivler'deki cumhurbaşkanlığı seçimi iki ülkenin de rekabetine sahne oluyor.

Son anketler görevdeki Cumhurbaşkanı İbrahim Muhammed Solih'i küçük bir farkla önde gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Önce Hindistan" politikasıyla bilinen Solih, Maldivler'in Hindistan'la yakın ilişkilere sahip olması gerektiğini düşünüyor.

Muhalefetteki koalisyonun desteklediği Muhammed Muizzu ise Çin'e yakın bir isim. Daha önce "Hindistan dışarı" isimli bir kampanya yürüten Muizzu, ülkede bulunan az sayıda Hint askerini ve Hindistan'a ait keşif uçaklarını Maldivler'den çıkarma vaadi vermişti.

Eski dışişleri bakanı ve insan hakları savunucusu Ahmed Şahid'e göre Hindistan'la Çin arasındaki rekabet ülkedeki 280 bin seçmenin oy tercihlerinde belirleyici değil.

Reuters'a konuşan Şahid, "Bazı uluslararası gözlemciler için en ciddi endişe olsa da, Hindistan-Çin konusunun seçmenler için önemli olduğunu düşünmüyorum. Seçim kampanyalarına bakarsanız, en büyük konunun borç yükünü yönetmek olduğu çok net" diye konuştu.


Geçen ay 384 kişiyle yapılan bir anket, Solih'in yüzde 21, Muizzu'nunsa yüzde 14 dolaylarında destek gördüğünü ortaya koymuş, kararsız seçmeninse yüzde 53 düzeyine kadar ulaştığı belirtilmişti.

Solih, muhalefetin ortak adayı olarak girdiği 2018 seçimlerini farklı bir şekilde kazanmıştı.

Hindistan'ın Maldivler'le uzun yıllardır kültürel, finansal ve askeri bağları mevcut. Maldivler ordusunu eğiten Hindistan aynı zamanda adada bir donanma limanı da inşa ediyor.

Çin ise son yıllarda adada altyapı projelerine yatırım yaparak daha iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor.


Independent Türkçe, Reuters, Indian Express

DAHA FAZLA HABER OKU