Yabancıların gözü, Japonya'da boş duran 9 milyon evde

"Akiya" diye bilinen konutlar, toplam ev sayısının yüzde 14'üne denk geliyor

Uzmanlara göre Japonya'daki boş ev sayısı gelecekte ciddi şekilde artacak (Reuters)

Japonya'daki 9 milyon boş ev, yatırım yapmak isteyen yabancıların ilgisini çekiyor.

Tokyo hükümetinin salı günü yayımladığı verilere göre ülkedeki tüm evlerin yaklaşık yüzde 14'üne denk gelen 9 milyon konut boş durumda. Rakamlar, boş ev sayısının 2018'e kıyasla en az 500 bin arttığını gösteriyor. 

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, bu durumun kırsal kesimde nüfusun azalmasından kaynaklandığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca konutları miras olarak alan çoğu kişinin, bu evlerde yaşamak istemediği ya da mülkleri yenilemek için gerekli bakımları yaptırmadığı belirtildi. Sadece kırsal bölgelerde değil, şehirlerde de yüzbinlerce evin boş olduğu yazıldı.

9 milyon boş evin 4,4 milyonunun kiralanabilir durumda olduğu fakat uzun süredir buralarda kimsenin oturmadığı belirtildi. 3,8 milyon evin durumu bilinmezken, mülklerden sadece 330 bini satılığa çıkarıldı.

Ancak uzmanlara göre gerçek rakamlar daha da yüksek olabilir. Japonya'dak en büyük ekonomik danışmanlık firması Nomura Araştırma Enstitüsü, "akiya" diye adlandırılan boş evlerin sayısının 11 milyonu bulduğunu bildirdi. Enstitüye göre yaklaşık 10 yıl içinde ülkedeki evlerin neredeyse yüzde 30'u boş kalabilir.

Haberde, mülkleri yazlık ya da ikinci bir ev olarak kullanmak isteyen yabancıların boş evlere ilgi gösterdiğine dikkat çekildi.

Hana Sakata, eşiyle birlikte kurduğu New Heritage firması üzerinden bu evleri yabancılara satıyor. Turistlerin özellikle "kominka" diye bilinen geleneksel Japon evlerine ilgi gösterdiğini belirten Sakata, konutları yenileyecek şirketlerin zor bulunduğunu ve sürecin pahalıya mal olabileceğini söyledi.
 


Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın nisanda yayımladığı verilere göre, ülkenin nüfusu son 13 yıldır düşüşte. Ekim 2023 itibarıyla Japonya'nın toplam nüfusu 124 milyon 352 bine düştü.

65 yaş üstü nüfus 36 milyon 227 bine, 75 yaş üstü nüfus 20,08 milyona yükselirken, 0-14 yaş nüfussa 14 milyon 173 bine geriledi.

Ülkede oturumu bulunan yabancı nüfus ise 243 bin artışla 3,16 milyona yükseldi.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU