Papa, Moğolistan'daki ayinde Çinli Katoliklere seslendi

Katolik lider Çin'deki dini konularla ilgili nadir açıklamalarından birini yaptı

Pekin'le Vatikan arasındaki ilişkilerde Hong Konglu piskoposların arabulucu rolü oynadığı biliniyor (Reuters)

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da düzenlediği pazar ayininde Çinli Katoliklere "iyi vatandaş" ve "iyi Hristiyan" olma çağrısı yaptı.

Papa'nın sözleri, Katolik liderin Çin'deki dini konularla ilgili yaptığı nadir açıklamalardan biri olarak kayıtlara geçti. 

Papa'nın seyrek nüfuslu bir Asya ülkesine yaptığı ilk ziyaret olan Moğolistan ziyareti, Rusya ve Çin arasında sıkışan ülke için dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dini pratiklerin hükümet tarafından sınırlandığı Çin'de resmi rakamlara göre yaklaşık 6 milyon Katolik bulunuyor.

Ancak Pekin'in takibinden kurtulmak isteyenlerin gittiği "yeraltı kiliselerinin" varlığı bu rakamın daha yüksek olma ihtimalini doğuruyor.

Yaptığı konuşmada Moğolistan'daki ayine katılan Çinli Katoliklerin varlığına dikkat çeken Francis, "Tüm insanlık için en iyisini ve daima ilerleme diliyorum. Çinli Katoliklerden ise, iyi Hristiyan ve iyi vatandaş olmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Çin resmi olarak ateist bir devlet olsa da, dini pratikler hükümetin sıkı gözetimi altında yasal şekilde yapılabiliyor.

Katolik inancı Pekin tarafından tanınan 5 inançtan biri. Ancak Katolik kilisesinin piskoposları, 2018'de taraflar arasında varılan anlaşma nedeniyle Vatikan tarafından değil Pekin tarafından seçiliyor.

Francis'in ziyaret ettiği Moğolistan ise Papa için sıra dışı bir seyahat noktası olarak görülüyor. Zira 3,5 milyon nüfusa sahip ülkede sadece 1500 Katolik bulunuyor.

Ancak Vatican News'e göre 1995'te 14 olan bu rakam, ülkenin çok partili demokrasiye geçmesiyle birlikte her yıl artıyor.



Independent Türkçe, CNN, Vatican News

DAHA FAZLA HABER OKU