Papa'nın Rusya tarihiyle ilgili sözleri Ukrayna'yı kızdırdı

"Papa bir kez daha Rus propagandasının bir enstrümanı olarak hizmet verdi"

Arjantin doğumlu Franciscus, 2013'te Papa seçilmişti (Reuters)

Ukrayna yönetimi, Rus imparatorluk dönemi yöneticilerini öven Papa Francis'i sert sözlerle eleştirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin başdanışmanı Mihail Podolyak, Papa'nın "Rus propagandasının enstrümanı olarak" hareket ettiğini söyledi.

Papa Francis, geçen cuma St. Petersburg'da düzenlenen 10. Rus Katolik Gençlik Kongresi'ne video konferans yöntemiyle katılmış ve yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

Mirasınızı unutmayın. Sizler büyük azizlerin, hükümdarların büyük Rusya'sının, I. Petro'nun, II. Katerina'nın büyük Rusya'sının, eğitimli, büyük kültürlü ve büyük insanlığa sahip o imparatorluğun torunlarısınız.

İtalya merkezli Corriere della Sera gazetesine konuşan Podolyak, Papa'nın bahsettiği tarihi figürlerin Kremlin tarafından cephedeki askerleri motive etmek için kullanıldığına dikkat çekti.

Podolyak, "Papa onları yüceltiyor, Putin ise onları kimliğimizi yok etmek için kullanıyor. Papa'nın sözlerini açık fikirlilikle değerlendirirsek, bunun saldırgan emperyalizme koşulsuz destek olduğunu görürüz. Başkalarının özgürlüklerini ve yaşam tarzlarını yok eden, kanlı 'Rus dünyası' fikrine bir övgü" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Papa'dan gelen açıklamaların, kendisine "Katolik kilisesi nedir, Hristiyanlık nedir" gibi sorular sordurduğuna dikkat çeken Podolyak, "Görünen o ki, Papa bir kez daha Rus propagandasının bir enstrümanı olarak hizmet verdi" diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko da, "Rusya'nın kronik saldırganlığının sebebi olan 'yüce devlet' fikirlerinin, bilerek ya da bilmeyerek Papa'nın ağzından çıkması çok talihsiz" dedi.

Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Vatikan ise, Papa'nın açıklamalarının Rusya'nın "büyük kültürü ve insanlığını" vurguladığını ve tarihsel genişlemesiyle bir alakası olmadığını belirtti.


Independent Türkçe, RT, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU