Batı Şeria’daki yerleşimci sayısını bir milyona çıkarma planı

Yerleşim Konseyi Başkanı Dagan tarafından Netanyahu’ya sunulan planla kuzey kıyısındaki şehirler ve altyapının yeniden inşa edilmesi hedefleniyor

Homesh yerleşim alanında geçtiğimiz mayıs ayında yeni bir Yahudi dini okulu inşa edildi / Fotoğraf: Reuters

Batı Şeria’nın kuzeyindeki Yerleşim Bölgeleri Konseyi Başkanı Yossi Dagan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Batı Şeria’daki yerleşimci sayısını 2050 yılına kadar bir milyona çıkarmak için bir plan sundu.

Ülkede yayın yapan Ynet haber sitesine göre Batı Şeria’nın kuzeyinde yapılması beklenen plan, nispeten küçük yerleşim yerlerinin büyük şehirlere dönüşmesini sağlayacak. Ayrıca yeni şehirler, sanayi bölgeleri, hastane, demiryolu ve havalimanı da inşa edilecek.

Konsey, plan üzerinde bir yıl boyunca gizlice çalıştı. Planın ana hatları yaklaşık 10 ay önce yerleşimci liderlerinden oluşan merkezi bir yıllık konferans sırasında hazırlandıktan sonra mühendisler ve profesyoneller işe alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plan, mevcut yerleşim yerlerinin genişletilmesini, yeni yerleşim yerlerinin oluşturulmasını ve bir milyon yerleşimciye ulaşmak için gerekli altyapının oluşturulmasını kapsıyor.

Plan, yeni şehirlerin inşasına ve mevcut yerleşim yerlerinin şehirlere dönüştürülmesine ek olarak sokakların genişletilmesini, Bölgesel Yerleşim Konseyi’nde bir tıp merkezinin kurulmasını, bir havalimanının, sanayi bölgelerinin, kültür merkezlerinin inşasını ve demiryolunun şehirlere doğru uzatılmasını da içeriyor.

Planda, Itamar, Tzufim, Sal’it ve Avnei Heifetz yerleşimlerini genişletmek ve Homesh karakolunu 15 bin yerleşimciyi barındıracak şekle sokmak yer alıyor.  Ayrıca Ganim ve Kedim karakollarının yasallaştırılması ve genişletilmesi de plana dahil edildi.

Plan Batı Şeria’nın kuzeyinde 30 bin yerleşimciyi barındıracak Ta’anach adlı büyük bir şehir ile Batı Şeria’nın güneybatısında 100 binden fazla yerleşimciyi barındıran Kafr Kasım kasabası yakınlarında Şemir adlı yeni bir şehir kurulmasını da içeriyor.

Yerleşimciler, Batı Şeria’daki nüfuzlarını güçlendirmek ve genişletmek için en iyi zamanın mevcut sağcı hükümet altında olduğuna inanıyor.

Batı Şeria’daki yerleşim bölgeleri liderleri geçtiğimiz salı günü, Netanyahu’nun Kudüs’teki ofisi dışında Filistin Yönetimi’ne karşı eylem, yerleşimlerin teşviki ve yerleşimcilerin korunmasını talep etmek için bir basın toplantısı düzenledi.

Dagan konuşmasında “Hükümetteki arkadaşlarımız, sizden durumu tersine çevirmenizi istiyoruz. Çünkü yapmazsan, bunu yapan biz olacağız. Size karşı gösteri yapacağız” dedi.

Dagan, Kudüs’teki başbakanlık ofisinin önünde, Gush Etzion Yerleşim Konseyi ve Benyamin Bölgesel Yerleşim Konseyi’nden yurttaşları Shlomo Neiman ve İsrail Gantz ile bu konular hakkında hükümette tam bir sağ kanat varken konuşmaktan utandığını da sözlerine ekledi.

Yerleşimciler, mevcut hükümetteki bakanlardan sınırsız destek alıyor. Bunların başında Maliye Bakanı, Savunma Bakanlığı’ndaki sivil yönetimden sorumlu Bakan, yerleşimcilerin sayısını ikiye katlamayı taahhüt eden Bezalel Smotrich, Batı Şeria ve Ulusal Güvenlik Bakanı, Yahudileri Batı Şeria’daki tüm tepeleri işgal etmeye ve bölgeye yerleşmeye çağıran Itamar Ben-Gvir geliyor.

Planı başlatan Yerleşim Konseyi, İsrail’deki konut krizini ve İsrail’deki aşırı kalabalık sorununu çözecek şekilde milyonlarca boş kum tepesinden ve merkeze yakın tek devletin (Tel Aviv) toprak rezervinden yararlanmaya dayalı gerçekçi fikirlere sahip olduğunu vurguladı.

Plan, İsrail hükümeti ile ABD yönetimi arasında yerleşim konusunda yaşanan gerginlikle eş zamanlı geldi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’nın kuzeyindeki yerleşimi derinleştirmeyi ve genişletmeyi hedeflediğini söyleyerek sömürge planını kınadı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bu planın açıklanması, işgal altındaki Batı Şeria’nın ilan edilen kademeli ilhak kapsamında, işgalin ve yerleşimcilerin şiddetli saldırısının ardındaki gerçek nedeni gözler önüne seriyor.

Dışişleri Bakanlığı bu planın boyutlarının ve sonuçlarının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletini somutlaştırma şansı üzerindeki yansımaları konusunda uyardı. Şarku’l Avsat’ın edindiği Bu devasa yerleşim projesini ABD’ye uluslararası topluma ve yerleşimleri reddeden ülkelere karşı bariz bir meydan okuma olarak değerlendirdi.

Batı Şeria’da bugün 132 yerleşim yerinde yaklaşık yarım milyon yerleşimci üç milyondan fazla Filistinli arasında 146 karakolda yaşıyor. Bu verilerin Doğu Kudüs topraklarında inşa edilen 14 İsrail yerleşiminde yaşayan yaklaşık 230 bin yerleşimciyi içermemesi dikkat çekici olarak nitelendiriliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU